RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Ways of Realization: Modern Art Orchestra plays the music of Szabolcs Oláh

Ways of Realization: Modern Art Orchestra plays the music of Szabolcs Oláh

A Modern Art Orchestra a 2022/23-as évadban a legkiválóbb mai magyar zeneszerzőket hozza el az Opus Jazz Clubba. Hatrészes koncertsorozatukban olyanokkal dolgozik együtt, akik a nagyzenekari hangzással kísérleteznek, új utakat keresve.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. október 27. csütörtök, 20:00

A komponisták egyben az estek szólistái is lesznek, és friss darabjaikat mutatják be a zenekarral. Az egyedülállóan magas színvonalú Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél és a zenekar muzsikusai műfaji határokat meghaladó szemlélettel nyúlnak a zenéhez. Játékuk és kompozícióik középpontjában a zenei kreativitás, a zenei gondolat szabad kifejezése áll. Ebben az évadban a magyar modern zene olyan autonóm alkotóival működnek együtt, akiknek gondolkodásmódja a legközelebb áll hozzájuk.

Oláh Szabolcs a Modern Art Orchestra 2005-ös alapításától 2009-ig volt a zenekar kreatív magjának aktív tagja: állandó gitárosként, valamint szerzőként és hangszerelőként is dolgozott. Ebben az időszakban jelent meg többek között a „Karácsonyi Napló” és az „Eclectic Path” című album, utóbbi Szabolcs három saját kompozíciójával. 2009 után Oláh Szabolcs rendszeres vendégművésze maradt a zenekar koncertjeinek. 2014-ben mutatták be „Gathering Around the Well” című egészestés szvitjét, majd 2018-ban megjelent a „Winding Road” című album, amely átfogó válogatás a MAO-nak írt műveiből.

Jazz nagyzenekari művészetét mindig is a Modern Art Orchestrával való együttműködés inspirálta. Miközben mélyen hatott rá Fekete-Kovács Kornél, Bacsó Kristóf, Hárs Viktor és Oláh Kálmán zenéje, már a kezdeti időkben körvonalazódott saját hangvétele és koncepciója, amellyel a kortárs bigband stílust gazdagítja. Amellett, hogy példaképének tekinti Maria Schneidert, aki a finom, lágy, légies hangszerelést képviseli, Oláh Szabolcs már első bigband darabjaiban is alkalmazta a szokatlan metrumokat, izgalmas páratlan ritmusképleteket, valamint a jellegzetes polifonikus dallami rétegződést. Szintén jellemző rá a természetes, ösztönös, ugyanakkor átgondolt melodikus építkezés, valamint a jazzben szokatlan harmóniasorok alkalmazása.

Legújabb szvitje, melyet a Modern Art Orchestra számára komponált, folytatja a megkezdett művészi utat, azokkal a tapasztalatokkal gazdagodva, amelyeket a Conservatorium van Amsterdam jazz-zeneszerzés és -hangszerelés mesterszakán szerzett 2020 és 2022 között. A stílusok széles spektrumára való nyitottság egyre inkább megmutatkozik Oláh Szabolcs zenéjében, így kompozíciós technikái között felfedezhetünk klasszikus zenei, valamint rock hatásokat is, amelyek alapvető részévé váltak zeneszerzői identitásának.

A „Ways of Realization” című szvit minden tétele tiszteletadás egy-egy olyan szellemi tanításnak vagy tanítónak, akik a legmélyebb hatást gyakorolták a szerzőre élete során. Ezek az esszenciális zenei reflexiók kronologikus rendbe állítva mutatják be húsz év olvasmányélményeit és gondolati utazását. A hat tétel egy-egy ösvényt, életutat jelez a spirituális megvalósítás felé, harmonikus egységbe hozva az olykor látszólag egymásnak ellentmondó tanításokat: Ji-King, Maynard James Keenan, Szepes Mária, Rudolf Steiner, Dainin Katagiri, Massimo Scaligero.

Közreműködik:

Oláh Szabolcs - gitár
Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

Ajánlatunk


Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Ajánló


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének…

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!