RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


smART! XTRA // VIZUÁLIS ZENE

smART! XTRA // VIZUÁLIS ZENE

INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ

Nézd csak, azok ott hangok! Igen, a falon! Meg azok a furcsa jelek is a kottalapon! Mintha árfolyamgörbék lennének… Az meg ott egy adatalapú hangszobor. Micsoda? Hova keveredtünk…? Csak nem a vizuális zene birodalmába?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. november 16. hétfő, 19:00

Ha időutazást tehetnénk az elvarázsolt hangok színes birodalmába, akkor egyik kalauzunk Isaac Newton lenne, aki 1704-ben állította fel az első hang-szín analógiát. Az azóta eltelt évszázadok során tovább íródott a zenei kompozíciók képzőművészeti igényű, sajátos kombinatorikus logikán alapuló, vizuális nyelvvel való megrajzolásának története és több száz grafikus partitúra-variáció, hangművészeti alkotás született.  Az avantgárd műfaji újítások korszaka után a vizuális zene napjaink számítógépes környezetében újabb lendületet kapott. A különféle szoftverek széles lehetőségek tárházát nyitották meg a zeneszerzők számára a képek, adatok és nem hangzó jelek megszólaltatására és a hangok vizuális nyelvre való transzformálására.

A XXI. század hangművészei ma már saját fejlesztésű programokkal teremtik meg a látvány és a hangkörnyezet közötti átjárhatóság szabadságát, egyedi hang-tér-kép „montázsaikat”. Az Európától Kanadán át Indiáig a legkülönbözőbb közegekben és közösségekben dolgozó budapesti székhelyű Binaura nyílt forrású eszközök és nyelvek segítségével készít szoftver alapú interface-eket, fizikai installációkat és kutatja az interakciótervezés, a kreatív kódolás módszereit. A smART! XTRA-esten kipróbálhatjuk érintőképernyős hangalkalmazásukat és az indiai Partapur utcáin debütált, a csend és a zaj viszonyára reflektáló intervenciójukat. A Jazzaj esteket megálmodó Rubik Ernő és Bolcsó Bálint a folyamatosan változó valuták értékgörbéit zenésíti meg, Gryllus Ábris pedig egy adatalapú hangszobrot állít ki a Trafóklub terében. Zene lesz a szemnek!
BINAURA
 A Binaura két állandó tagja, Nagy Ágoston és Samu Bence a technológia kulturális hatásait kutatják. Korábban a Kitchen Budapesttel dolgoztak együtt, jelenleg pedig a Prezi Delight Research Group tagjai. Kiállításaik központi elemei a nyílt és szabad szoftverek alkalmazásának terjesztése, különféle szenzorok használata, valamint a kereskedelmi forgalomban a nagyközönség számára elérhető eszközök nem szokványos felhasználása. Autonóm művészeti projektek mellett rendszeresen dolgoznak hazai független színházakkal, előadói szervezetek, nonprofit kulturális egyesületek csapataival.

http://www.binaura.net/

RUBIK ERNŐ ZOLTÁN
Zenéjének fő játékterületei a közönség és előadó, improvizáció és kompozíció, élő és felvett anyagok kölcsönhatása. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, Tünet Együttes, Collective Comipoq), kutatása (Az Ismeretlen Kutatása projekt ösztöndíjasa 2011-ben) hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik (Halastó, Soharóza), fontos eszköze a beat-box. Improvizatív zenét és free jazzt játszik zenekaraival, a rubik.erno.quintet-tel és a trio:beeper-rel. 2011-től a JAZZAJ nyitott zenei koncertsorozat házigazdája. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakának frissen diplomázott

http://jazzaj.hu/

BOLCSÓ BÁLINT
Budapesten, Bécsben, Párizsban, Hannoverben és Kölnben tanult zeneszerzést és elektronikus zenét. Darabjai megszólaltak a szombathelyi Bartók Fesztivál, a Budapesti Őszi Fesztivál, a Making New Waves, a Wien Modern, legutóbb pedig a New York-i mise-en music festival és a CAFe Budapest keretében. Hangszeres és vokális kompozíciókat, a társművészetekhez kapcsolódó zenéket és hanginstallációkat készít, valamint rendszeresen fellép szabad improvizációs kontextusban. Alkotóként és egyetemi oktatóként egyaránt az új technológiák kísérleti zenei alkalmazásával foglalkozik, szívesen dolgozik élő elektronikával a legkülönbözőbb műfajokban és összeállításokban. Doktori disszertációját interaktív zenei rendszerek tervezéséről írta.

http://bolcso.net

GRYLLUS ÁBRIS
A  zenei producerként is tevékenykedő tervezőgrafikus a MOMEn diplomázott 2012-ben. Fő tevékenységi területe a vizuális művészetek. Multimédiás installációiban a vizualitás és a zene összehangolásának lehetőségeit keresi.  Szeret kísérletezni, különböző műfajokat keverni, és a finom, átgondolt részletekre helyezi a hangsúlyt. Syntonyms c. diplomamunkájában meghajlította a téridő kontinuumát és egy interaktív asztal segítségével európai nagyvárosok víz-tükörképét alakította hangmásokká. Legutóbb az OFF Biennálé Sound as Space c. kiállításán állított emléket Ligeti György munkásságának.

http://hg.hu/tag/gryllus-abris

Meghívott résztvevők: NAGY Ágoston, SAMU Bence, RUBIK Ernő Zoltán, BOLCSÓ Bálint, GRYLLUS Ábris
Moderátor: VERES Bálint

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Ajánló


A Koyaanisqatsi sikere után az amerikai rendező, Godfrey Reggio műhelyében megszületett a Qatsi trilógia.

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!