RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Sisi és a népművészet - A csipke vonzásában (kiállítás)
5

Sisi és a népművészet - A csipke vonzásában (kiállítás)

A tárlat Wittelsbach Erzsébet (Sisi) magyar királynénak a magyar népművészet iránt tanúsított érdeklődését mutatja be, ezzel a magyar néprajz egy eddig még rejtett szeletét tárva a látogatók elé. A kiállítás megtekinthető: 2023.03.31. - 2023.06.25-ig,10-18 óráig. A múzeum hétfői napokon zárva tart (Húsvét hétfőn, Pünkösd hétfőn és május 1-jén is).  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 25. vasárnap, 19:00

A kiállítás Wittelsbach Erzsébet (Sisi) magyar királynénak a magyar népművészet iránt tanúsított érdeklődését mutatja be, ezzel a magyar néprajz egy eddig még rejtett szeletét tárva a látogatók elé.

Sisi magyar népművészet iránti rajongása ma még kevésbé ismert, mint ahogy az is, hogy érdeklődése, sok más kortársával közösen milyen hatást gyakorolt a későbbi háziipari szövetkezetek létrejöttére. A mostani kiállításban megidézzük Sisi kalotaszegi bútorokkal és varrottasokkal berendezett magyar szobáját, láthatók lesznek magyaros öltözékei, különös tekintettel a hímzésekre és csipkedíszítésekre, és bemutatjuk a magyar háziiparra gyakorolt hatását, valamint kapcsolatát Gyarmathy Zsigánéval és Izabella főhercegnével is. 

Sisi királyné nemcsak a századfordulón gyakorolt hatást a népművészetre és annak továbbélésére, hanem mind a mai napig hat arra, ahogyan az újragondolt népművészetet szemléljük.

A nemzetközi érdeklődésre is számot tartó kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum eddig be nem mutatott gyűjteményéből, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Néprajzi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Túri Fazekas Múzeum, a Kiskunhalasi Csipke- és a Postamúzeum, illetve Hercig Marianna magángyűjtő anyagából válogatva helyezi a műtárgyakat egyedi kontextusba.

A kiállítás megtekinthető: 2023.03.31. - 2023.06.25-ig,10-18 óráig. A múzeum hétfői napokon zárva tart (Húsvét hétfőn, Pünkösd hétfőn és Május 1-jén is).

Ajánlatunk


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

Ajánló


Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a…

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!