RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Rejtélyes történelem - Mátyás király titkai – Származás, hatalom, szerelem a történettudományban

Rejtélyes történelem - Mátyás király titkai – Származás, hatalom, szerelem a történettudományban

A Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti sorozatunkban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek nemcsak a történészeket foglalkoztatják régóta, hanem a közvéleményt is. A magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. február 27. csütörtök, 19:00

Valóban római ősökkel dicsekedhetett legnagyobb reneszánsz uralkodónk, miként Bonfini állította? Vagy az a mese lenne igaz (?), hogy maga Luxemburgi Zsigmond király és császár lett volna a nagyapja? És ha egyik sem, hanem tényleg egy havasalföldi nemesi családból származott, e felmenői tekinthetők-e románnak a szó mai, modern értelmében? Az Aragóniai Beatrix királynéval érkező itáliai humanista udvaroncok, tudósok és művészek remek propagandisták voltak – lehet, hogy a „Mátyás mint nagy reneszánsz államférfi” imázst teljes egészében ők találták ki? Valóban dúsgazdag uralkodó volt-e a király, vagy – miként többen vádolták ezzel – csak ügyesen sikerült fönntartania a látszatot? És igazságos volt-e valóban, vagy inkább kiméletlen kényúr, akinek alakját utólag szépítette meg a népi képzelet? Mi lehet annak az ikonográfiai „hibának” a magyarázata, hogy a visegrádi palota vörösmárvány kútján nem a felnőtt hős, hanem a kisgyermek Herkules öli meg a lernai hydrát? Mit tudunk Mátyás szerelmeiről és szeretőiről? Háromélű cseh kard, mérgezett picenói füge, avagy a köszvény következményeként bekövetkező agyvérzés volt Mátyás igazi „gyilkosa”? Miért nem került még elő egyetlen kődarab sem a nagy király székesfehérvári síremlékéből? És honnan tudjuk egyáltalán, milyen lehetett a sírépítmény egykoron? E sokféle izgalmas kérdésre a Mátyás-kor egyik legjobb szakértője, Buzás Gergely segítségével keressük a válaszokat.

Vendég: Buzás Gergely, régész, történész, a Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának igazgatója

Állítsa össze bérletét! Vásároljon 15% kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet személyesen jegypénztárunkban vagy honlapunkon keresztül. Jegyével az Új világ született című állandó kiállításunkat 15% kedvezménnyel tekintheti meg 2020. június 30-ig.

Ajánlatunk


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Ajánló


Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar…

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!