RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


ORIGÓ

ORIGÓ

Mit jelent egy mai fiatalnak a magyarsága? Egyáltalán, mi az, hogy magyar? A téma aktuális, fontos. Mindenki viszonyul hozzá valahogy, mindenkit meghatároz. A magyar. Origo. A fiatalok maguk döntöttek a téma mellett. Akarnak válaszolni, akarnak kérdezni. Erről gondolkodunk. Magyart játszunk.

„Magyarnak lennem kontraszt. Magyarnak lennem kötelesség és kontextus, dac is van benne, magyarnak lennem egy kamasz hadüzenet a langyosra öblített nyugateurópaiságomnak, kár tagadni. Magyarnak lenni regényes, van még benne egy forró lehellet ősi huszárpátosz, egy kis nyereg alatt lóverejtékben főtt bivalyhús, csatadüh, exotikum, barbárság. Járok benne, mint egy túl nagy kabátban, épp csak a polgár pisze orrom látszik ki.”

„Nem gondolom, hogy magyarnak lenni ilyen, vagy éppen amolyan. Ez nem obligát, semnem pedig fakultatív. Ez szubjektív. Úgy érzed magad magyarnak, ahogy az neked őszíntén jó, minden behatástól függetlenül.”

„Magyar vagyok. Magyarországon születtem, magyar az anyanyelvem, magyarul gondolkodom, magyar ételeken nevelkedtem, magyar az ízem, a szagom, magyar anyagból álltam össze. Mindezt nem mondom, nem jelzem külsőségekkel, hiszen nincs az a festett szín, minta, jelszó, amely hűen leírná az én magyarságomat. Az én magyarságom nem pirosfehérzöld, címeres, lyukaszászlós vagy árpádsávos. Ilyen megfontolásból lengethetnék lábasnyi gulyáslevest, harsoghatnék pálinkafajtákat, öltözhetnék szürkemarhának, mégsem lennék igazabb, valódibb magyar. Nem, nekem a lényem magyar, nem a felületem; attól lettem azzá, hogy itt élek, ezt szívom magamba, ez formál és alakít. Magyarként létezem, nem is tudnék másként. Magyar vagyok.”

Szereplők:

Antal Bálint
Bódi Zsófia
Brozsek Niki
Deli Szófia
Ertl Zsombor
Fintscha Szabó Tamás
Kovács Ágnes
Lengyel Benjámin
Orbán Kinga
Puskás Réka
Sándor Júlia
Sosovicza Anna
Szilágyi Diána
Thieser Anna
Tolnai Klári
Törley-Havas Sára
Vég Zsuzsanna
Vida Bernadett
Wrochna Fanni

Projektvezető: Végh Ildikó

A projektben részt vesz: Kiss Eszter