RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Mechanikus narancs (1971) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Mechanikus narancs (1971) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Anthony Burgess 1962-es regénye, a Gépnarancs a nem túl távoli és a legkevésbé sem barátságos jövő képe. Stanley Kubricknak a regény alapján készült 1971-es filmje egy kicsit még sötétebb, erőszakosabb, provokatívabb. A regényt és a filmet itt-ott be is tiltották.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 2. hétfő, 19:00

Mechanikus narancs (1971) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Anthony Burgess 1962-es regénye, a Gépnarancs a nem túl távoli és a legkevésbé sem barátságos jövő képe. Stanley Kubricknak a regény alapján készült 1971-es filmje egy kicsit még sötétebb, erőszakosabb, provokatívabb. A regényt és a filmet itt-ott be is tiltották. Sőt maga a rendező hívta vissza filmjét a forgalmazásból, amikor egy évvel bemutatása után a vásznon látható események a valóságban is megtörténtek. A Mechanikus narancs még ma is lélekbe vág, hiszen a manipuláció és a szabad akarat kérdései semmit sem vesztettek aktualitásukból.

Az emberek - sajnálatos módon - olykor rút, erőszakos cselekményekre is képesek. Bűnös cselekedeteket követnek el. De mi lenne, ha kivonnánk az emberből a bűnre, az agresszióra való hajlandóságot? Egyszerű a képlet: világ - bűn = jó világ. Vagy ki tudja… És mi a helyzet a jó szándékú, kiművelt és kifinomult emberfőkkel? Az általuk teremtett/lakott világocskák mentesek lennének a bűntől, a gyarlóságoktól? És hogyan is állunk a hatalomiparosokkal, akik a társadalom különféle rétegeiben/bugyraiban élő egyedeket nem tekintik másnak, mint a cizellált hatalomtermelési folyamat alapanyagának? Stanley Kubrick filmjének erőssége egyebek között annak is köszönhető, hogy a közeljövő világát tárgyakban, ruhákban, enteriőrökben is megjeleníti. És zenében. Mert Beethoven, Rossini és Elgar dallamai így még nem szólaltak meg. Nem is szólva az Ének az esőben lélekpezsdítő muzsikájáról, amelyet e film megnézése után talán már senki sem tud olyan önfeledten hallgatni, mint eddig tette.

Angol nyelven, magyar felirattal.

rendező: Stanley Kubrick

házigazda: Réz András

Ajánlatunk


Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Ajánló


Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!