RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Lully-Moliere: A kénytelen házasság / RÉGIZENE FESZTIVÁL / 18:00 Prelúdium az Üvegteremben

Lully-Moliere: A kénytelen házasság / RÉGIZENE FESZTIVÁL / 18:00 Prelúdium az Üvegteremben

Ritka alkalom: a közönség egyszerre lehet részese színdarab előadásának és hallgathat zeneművet. Persze, mondják sokan: ez történik, ha valaki operaprodukcióra vált jegyet. Ezúttal azonban nem erről van szó, hanem Molière 1664-ben keletkezett színművéről, amelyhez Lully komponált zenét.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. március 13. vasárnap, 19:30

Az alkotás műfaja, a drámai cselekményt, éneket és táncot egyesítő comédie-ballet kettejük találmánya volt. A kénytelen házasság, első közös munkájuk ezúttal a Le Concert Spirituel, a Les Malins Plaisirs és a Compagnie d'Eventail közös produkciójában elevenedik meg a Müpa pódiumán, Hervé Niquet vezényletével.

Azt gondolnánk, a zene történetében Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal együttműködése előtt soha nem adódott olyan találkozás, amikor két, a maga területén egyformán rendkívüli alkotó szövetkezett közös művek létrehozására. Pedig ugyanez már évszázadokkal korábban megtörtént, mikor Jean-Baptiste Poquelin (Molière) és az ugyanolyan keresztneveket viselő Lully megkezdte közös munkáját. A mai közönség többnyire külön lát Molière-színműveket és hall Lully-zenét, olyan formában azonban, ahogyan annak idején műveik színre kerültek, csak igen ritkán. Ez történik most, az 1987-ben Hervé Niquet által alapított, kórust és zenekart magába foglaló Le Concert Spirituel, a 2009 óta minden energiáját Molière műveinek szentelő színtársulat, a Les Malins Plaisirs és az 1985 óta működő barokk tánccsoport, a Compagnie d'Eventail jóvoltából. A produkció spiritus rectora Hervé Niquet francia karmester, csembalista és tenor, a francia barokk repertoár specialistája. A sokoldalú muzsikus művészi kibontakozásának keretéül fiatal éveiben a William Christie által alapított Les Arts Florissants szolgált.

Vezényel: Hervé Niquet

Közreműködők:

Le Concert Spirituel
Les Malins Plaisirs
Compagnie d'Eventail

Ajánlatunk


Az elegáns londoni szőrmeszalonban Gilbert, a felfuvalkodott társtulajdonos, felesége távollétében, a hódítás reményében nercbundát készül ajándékozni Janienek, az egzotikus szépségnek. Tervének többek között az is akadálya, hogy Janie férje, feltehetőleg erősen gyanakodna, ha felesége egy tízezer fontos bundában állítana haza. A nőügyekben páratlanul találékony Gilbert beindítja a megoldás gépezetét, aminek következtében elképesztő események kezdik gyors ütemben követni egymást.

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Jössz éjfélkor babzsákra huppanva, az előadóktól karnyújtásnyira klasszikus zenét hallgatni? A kérdés tíz évvel ezelőtt talán furcsán hangozhatott, de a Fesztiválzenekarnak köszönhetően a Midnight Music azóta az egyik legjobb és legnépszerűbb program lett azok körében, akik fogékonyak a kultúrára, de nem szeretik a hagyományos hangversenyek kötöttségeit.

Ajánló


Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi…

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!