A biodiverzitás megőrzése és továbbfejlesztése, a jelen és a jövő nagy feladata. Ez a szemlélet hatja át teljes egészében Gyócsi Zoltán hobbiként űzött kertészkedését. Ennek szellemében szerzett be új és régi /hagyományos/ növényfajokat és fajtákat az elmúlt évtizedekben, hiszen a kertek minden időben a különleges növények gazdag "tárházai", egyfajta génbankjai is voltak. Természetesen az érdekességük mellett legalább annyira fontosak a növények táplálkozási, táplálkozás élettani hatásai, valamint a szépségük nyújtotta esztétikai öröm is.
Kertjében fellelhető különlegességek közül Zoltán bemutatja az édesburgonya/batáta négy fajtáját, a jamgyökért, a perui földicseresznyét, a tomatillot, kb. nyolc fajta paradicsomot (igazi különlegességeket) öt fajta paprikát, török salátát, szilkesarkot, hokkaido sütőtököt, fügét, hat fajta almát, s mindezeken kívül régi fűszernövényeket, gyógynövényeket, valamint olyanokat is, amelyeket mások gyomnak tekintenek, míg számunkra haszonnövények is!