RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Karácsonyi koncert

Karácsonyi koncert

Ha a zenével kapcsolatban az ünnepre és annak pompájára gondolunk, rögtön a barokk muzsikára asszociálhatunk. Händel két páratlanul gazdag hangzású zeneműve, a Vízizene és a Tűzijáték szvit csendül fel – Honegger Karácsonyi kantátája mellett – a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus hagyományos karácsonyi koncertjén.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. december 17. csütörtök, 19:30

A Vízizene Georg Friedrich Händel műve, három szvitből áll. 1717-ben adták elő, mikor I. György brit uralkodó ünnepséget rendezett a Temzén, és 50 zenész adta elő, akik hajóval csatlakoztak a királyhoz. A királynak állítólag annyira tetszett, hogy még háromszor eljátszatta velük az út során. A Vízizene több részlete közismertté vált. 1959 és 1988 között az angol televízió azonosítójaként használta a 3/2-es ütemmutatójú D-dúr "Alla Hornpipe" tételt, emellett az "Air" és a "Bourrée" tételek az F-dúr szvitből szintén nagy népszerűségnek örvendenek.

Ugyancsak szabadtéri megszólaltatásra szánt, monumentális hangszerelésű a Tűzijáték szvit, amelyben az együttes java részét rézfúvós hangszerek teszik ki. Az aacheni békekötést követő esztendőben nagyszabású népünnepélyt rendeztek Londonban az egyezmény örömére; az ünnepség zenéjét erre az alkalomra Händel komponálta.

A Karácsonyi kantáta Arthur Honegger legutolsó műve. Megírására a híres svájci karmester és mecénás, Paul Sacher adott megbízást az akkor már nagybeteg zeneszerzőnek, a Bázeli Kamarakórus fennállásának 25. évfordulójára. Honegger elkésve, csak 1953 januárjára készült el a kompozícióval, amelyet azután az év decemberében mutattak be. A baritonszólóra, gyermekkarra, vegyeskarra, zenekarra és orgonára komponált mű három részre tagolódik. A kezdő- és a zárószakasz latin nyelvű zsoltárszövegre íródott, a középső részben pedig német és francia karácsonyi dalok szólalnak meg.

A koncert azt is bizonyítja, hogy nem kell távoli földrészekről hívni vendégeket ahhoz, hogy győztesekre leljünk: a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus mellett ezen a koncerten a Lautitia Gyermekkar lép fel, mely 2011-ben az első Kórus-világbajnokságon világbajnoki címet és nagydíjat is kapott, valamint 2013-ban, az I. Kórus-Európa bajnokságon begyűjtötte az Európa bajnoki címet is.

Ajánlatunk


NÓTÁR MARY zenekaros élő koncert a Nagyerdei Víztoronyban, majd mulatás hajnalig!

1986 nyarán egy mesesorozaton és Zorán új albumán kezdett dolgozni Presser Gábor és Sztevanovity Dusán, egy ötlet azonban új irányba terelte őket, ennek köszönhető a hatalmas sikerű musical megszületése.

Ajánló


Fellépők: Szulák Andrea, Veres Mónika Nika, Gájer Bálint, László Boldizsár és a Don Lázi Swingtet Lázár István vezetésével

Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob

A 90 perces élőkoncert alatt együtt visszarepülhetünk a 80-as évekbe és megannyi elfeledett emléket idézhetünk fel.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!