RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Karácsonyi koncert

Karácsonyi koncert

Ha a zenével kapcsolatban az ünnepre és annak pompájára gondolunk, rögtön a barokk muzsikára asszociálhatunk. Händel két páratlanul gazdag hangzású zeneműve, a Vízizene és a Tűzijáték szvit csendül fel – Honegger Karácsonyi kantátája mellett – a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus hagyományos karácsonyi koncertjén.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. december 17. csütörtök, 19:30

A Vízizene Georg Friedrich Händel műve, három szvitből áll. 1717-ben adták elő, mikor I. György brit uralkodó ünnepséget rendezett a Temzén, és 50 zenész adta elő, akik hajóval csatlakoztak a királyhoz. A királynak állítólag annyira tetszett, hogy még háromszor eljátszatta velük az út során. A Vízizene több részlete közismertté vált. 1959 és 1988 között az angol televízió azonosítójaként használta a 3/2-es ütemmutatójú D-dúr "Alla Hornpipe" tételt, emellett az "Air" és a "Bourrée" tételek az F-dúr szvitből szintén nagy népszerűségnek örvendenek.

Ugyancsak szabadtéri megszólaltatásra szánt, monumentális hangszerelésű a Tűzijáték szvit, amelyben az együttes java részét rézfúvós hangszerek teszik ki. Az aacheni békekötést követő esztendőben nagyszabású népünnepélyt rendeztek Londonban az egyezmény örömére; az ünnepség zenéjét erre az alkalomra Händel komponálta.

A Karácsonyi kantáta Arthur Honegger legutolsó műve. Megírására a híres svájci karmester és mecénás, Paul Sacher adott megbízást az akkor már nagybeteg zeneszerzőnek, a Bázeli Kamarakórus fennállásának 25. évfordulójára. Honegger elkésve, csak 1953 januárjára készült el a kompozícióval, amelyet azután az év decemberében mutattak be. A baritonszólóra, gyermekkarra, vegyeskarra, zenekarra és orgonára komponált mű három részre tagolódik. A kezdő- és a zárószakasz latin nyelvű zsoltárszövegre íródott, a középső részben pedig német és francia karácsonyi dalok szólalnak meg.

A koncert azt is bizonyítja, hogy nem kell távoli földrészekről hívni vendégeket ahhoz, hogy győztesekre leljünk: a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus mellett ezen a koncerten a Lautitia Gyermekkar lép fel, mely 2011-ben az első Kórus-világbajnokságon világbajnoki címet és nagydíjat is kapott, valamint 2013-ban, az I. Kórus-Európa bajnokságon begyűjtötte az Európa bajnoki címet is.

Ajánlatunk


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

A koncert minden korosztály számára izgalmas élményt ígér!

Ajánló


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde…

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!