RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Jess Gillam / RISING STARS

Jess Gillam / RISING STARS

A Rising Stars koncertek fontos vonása, hogy a pódiumra lépő művészek nem feltétlenül a leggyakrabban hallható szólóhangszerek muzsikusai: az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) korántsem csak zongoristákat, hegedűsöket, csellistákat kíván bemutatni: hallottunk már oboást, klarinétost, trombitást, hárfást, sőt harmonikást is. Most a szaxofonon a sor: a 19.  több

Jess Gillam / RISING STARS

Műsor:
    Poulenc: Oboaszonáta, FP 185
    Graham Fitkin: Gate
    A. Marcello: d-moll oboaverseny, S.Z799
    Edmund Finnis: új mű (az ECHO felkérésére - magyarországi bemutató)
    Weill: Je ne t'aime pas
    Wiedoeft: Valse Vanité

Közreműködik:
szaxofon    Jess Gillam
zongora    Zeynep Özsuca


A Rising Stars koncertek fontos vonása, hogy a pódiumra lépő művészek nem feltétlenül a leggyakrabban hallható szólóhangszerek muzsikusai: az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) korántsem csak zongoristákat, hegedűsöket, csellistákat kíván bemutatni: hallottunk már oboást, klarinétost, trombitást, hárfást, sőt harmonikást is. Most a szaxofonon a sor: a 19. században született hangszer nélkülözhetetlen a jazz világában, de olyan zeneszerzők is használták, mint Ravel vagy Kodály. Ezúttal ifjú brit virtuózát ismerhetjük meg.

Az idén huszonegy éves Jess Gillam elnyerte a Classic Brit Award elnevezésű díjat, emellett ő volt az első szaxofonos, aki a BBC Young Musician verseny történetében eljutott a megmérettetés döntőjébe. Szenvedélyes és elkötelezett játékosa hangszerének. Már tizenöt évesen TEDx előadást tartott a szaxofonról - a bemutatót azóta a YouTube-on több mint százezren tekintették meg. Az észak-nyugat angliai Cumbriában, Ulverstonban nőtt fel, jelenleg a manchesteri Royal Northern College of Music hallgatója - ugyanakkor a szuggesztív előadói stílusú fiatal művészt máris exkluzív szerződés köti a Decca Classics lemezkiadóhoz. Muzsikusi krédójának része, hogy szeretné megreformálni a hangversenyéletet: többek közt azt is szívesen venné, ha a tételek között megengedett volna a közönség számára a tánc, a taps, a bekiabálás - szerinte ezek az ösztönös reakciók a zene örömét fejezik ki. Rising Stars-bemutatkozásán több 20. és 21. századi szerző műveit is megszólaltatja - és persze átiratokat, eredetileg oboára született kompozíciókból. Jess Gillam számára - az ECHO felkérésére - a szintén brit Edmund Finnis komponál új művet, az a szerző, akinek darabjait a legfontosabb szaklapok is olyan jelzőkkel illetik, mint „mágikus”, „irizáló”, „rendkívüli” és „éterien gyönyörű”.

A Rising Stars-programba jelölte: Sage Gateshead

Ajánló


Erdélyben, egy románok, magyarok és zsidók lakta településen András éppen legénybúcsút tart. Házasodni…

Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket - Gyönyörű ének, csodálatos dallamok, látványos…

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban…