RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Híres szerenádok

Híres szerenádok

Műsor:
Mozart – Csajkovszkij


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. március 29. kedd, 19:30

HÍRES SZERENÁDOK

Műsor:

Mozart: c-moll szerenád („Nacht Musique”) KV.388
Mozart: G-dúr szerenád („Kis éji zene“) KV.525
Csajkovszkij: C-dúr vonósszerenád, op. 48.

Közreműködik:
Kodály Filharmonikusok művészei

Vezényel: Bényi Tibor

Mozart a salzburgi állásának elvesztése után, 1781-ben Bécsben próbál támgatókat szerezni. „Nincs kellemetlenebb, mint a bizonytalan tudatlan, nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő.” A császár 1782-ben alakít egy fúvósoktettet, akik különböző alkalmakon és szabadtéri szerepléseken léptek fel. Ennek a császári együttesnek írta Mozart a c-moll szerenádot, ami formailag inkább egy fúvósszimfónia, újításokkal teli alkotás… talán már Beethoven folytatására várva. Így ír Mozart az apjának: „gyorsan írtam hát egy Nachtmusik –ot.” A legtermékenyebb bécsi korszakának volt ez a kezdete. A vonósokra írt másik „Nachtmusik”, az „Eine kleine Nachtmusik” (Kis éji zene) a legsikeresebb művei között szerepel. Ez az alkotás 1787-ben, a Don Giovanni írása közben született. Életében már nem mutatták be, több mint 100 évvel később, 1895-ben „fedezték fel” a közönség számára. Elindult a zeneirodalom egyik legtöbbet idézett dallama hosszú, sikeres útjára, napjainkban is töretlenül hódít, tömegeket csalogatva a koncerttermekbe.

100 évvel később, 1880 szeptemberében ezt írja Csajkovszkij egy ukrán falucskában: „Milyen boldoggá tesz az a tudat, hogy Mozart hatása bennem a legkevésbé sem kopik meg az idők múlásával.” Majd így folytatja: „kipihenem magam mostanában a saját zeném világából.” Mozart partitúráival eltöltött „pihenő időszaka” után nem egy amúgy eltervezett Mozartos ihletettségű új vonósnégyessel, hanem egy friss vonósszerenáddal, a C-dúr vonósszerenáddal lép a közönség elé, és tiszteleg a régi nagy mester előtt. Így ír tovább: „milyen nagy örömmel merülök el Mozart világában, Beethoven, Schumann, Chopin is hatással van rám, de Mozartot csodálom és a legnagyobb izgalomba kerülök zenéje által.” Ebből a csodálatból és inspirációból születik a vonósok nagy szerenádja! A mélyen romantikus, de „klasszikus stílusú” mű az érzékekre hat, egy táncos, erőteljes, szerelmes, népies hangvételben íródott „szimfónia fúvósok nélkül.” „Legyen nagy a vonósok légyszáma, amennyire csak lehet” írja útmutatásként a jövő előadói számára. 1934-ben újra „életre kel” a Vonósszerenád Csajkovszkij zenéjére, elsőként koreografált balettként, amit ma a világ több nagy baletttársulatának állandó repertoárján is megtalálhatunk.

(Bényi Tibor)

Ajánlatunk


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Ajánló


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!