RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Gül baba - operett

Gül baba - operett

A szerelem győzelme mindenek felett és az emberi élet értéke domborodik ki a Gül Baba cselekményéből és az az előremutató tanítás, hogy eljön az idő, amikor az emberek között nem képez válaszfalat a nemzetiségi vagy vallási különbség.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. július 25. kedd, 20:30

Gül baba
operett

A darab cselekménye Budán a török hódoltság idején játszódik. Gül Baba kertjének vasrácsai védelmezik a gyönyörű rózsákat, amiket a törökök szentnek tartanak. Leilát, a rózsák atyjának, Gül Babának a leányát pedig a hárem falai őrzik. Gábor diák barátjával, Mujkóval beszökik Gül baba rózsakertjébe és leszakít egy szál virágot, hogy szerelmének, Leilának adja. Gül Baba vallásának törvényei pedig egyetlen szent rózsa leszakítását is halállal büntetik. Gábor diákot és Mujkót csak az menti meg a szomorú végtől, hogy Gül Baba meleg szívében erősebb a szeretet a leánya iránt, mint a bosszú érzése a leszakított rózsák miatt, és a rózsakert pusztulásáért érzett babonás félelem. Leila tehát minden akadály ellenére Gábor
diáké lesz.

A szerelem győzelme mindenek felett és az emberi élet értéke domborodik ki a Gül Baba cselekményéből és az az előremutató tanítás, hogy eljön az idő, amikor az emberek között nem képez válaszfalat a nemzetiségi vagy vallási különbség.

Gül baba nevéhez megannyi mendemonda kapcsolódik, egy az operett-irodalomhoz is utat talált. Állítólag élt is egy Gül baba nevű török méltóság, aki vallási elöljáró lehetett a budai helytartóságban. Az persze, hogy valóban volt-e lánya vagy tényleg ő volt-e a rózsák atyja, már a legendák homályába vész, de minden történetnek van valamiféle igazság magva.

Huszka Jenő életművének csúcsára az 1905-ben bemutatott Gül Babával jutott fel. Létrehozott egy olyan operett stílust, amely egyaránt hatott a nemzeti érzelmekre, és kielégítette a nagyvárosi közönség szórakozási igényeit is.

Darumadár fenn az égen… Ott túl a rácsony… Borban az igazság, borban a vigasz… ismerős dalok ismerős sorai, a Gül baba című operett örökzöldjei.

Előadásunk igazi sztárszereposztással mutatja be a Gül babát! Egri László a tragikus sorsú operai hősök és szerelmes operett bonvivánok megformálása után csodálatosan alakítja a lányáért és a rózsáiért aggódó Gül babát. Lányát, Leilát a Kolozsvárról származó fiatal primadonna, Dezső Ágota énekli varázslatosan. A fiatalok és a TV nézők számára a „Sztárban sztár leszek”-ből ismerősen csenghet Szaszák Zsolt neve, aki számos musical főszerep megformálása után Gábor diák szerepével mutatkozik be operettek világában. Végül, de nem utolsó sorban Zulejkaként, a Budapesti Operettszínház utánozhatatlan szubrettje, Szendy Szilvi látható. A további ragyogó tehetségű fiatal mellett a rengeteg vérpezsdítő tánc, a gyönyörű zene, a látványos díszlet, a színpompás jelmezek garantálják a nagyszerű és minőségi szórakozást. Az előadás rendezője, Peller Károly, aki a Budapesti Operettszínház művésze, rengeteg táncoskomikus szerep megformálója és számos operett előadás rendezője, és akinek a neve garancia arra, hogy kiváló, szórakoztató, fiatalos, ízléses és minden korosztály részére fogyasztható operett
előadást láthatnak.

Az előadás a Hartai Zenei ügynökség és a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 30 évvel ezelőtt mutatták be a Madách Színházban, azóta az itthoni, határon túli, valamint európai zenés színpadok visszatérő sikerdarabja, Szűz Mária történetét meséli el.

Ajánló


Beethovennel a szabadban – 2024 július A Nemzeti Filharmonikusok koncertsorozata Martonvásáron

Egy pszichológus várószobájában összegyűlik hat ember. Kiderül, hogy mind egyszerre kaptak időpontot a neves szaktekintélyhez, aki késik. A hosszas várakozás…

Egy vagyonos üzletember hirdetést ad fel: néhai üzlettársa fiát keresi, szeretné tisztességesen, rengeteg pénzzel megjutalmazni. Billy bejelentkezik, mint jogos örökös,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!