Szemügyre vesszük a terítékeket, és megismerkedünk a XVIII. és XIX. századi főúri ételekkel. Megtudhatjuk, hogy miért nem található konyha a kastélyban, hogy melyik volt I. Antal és Ferenc József kedvenc bora, ill. mivel kínálta Erzsébet királyné a hölgyvendégeit. Számba vesszük azon gasztronómiai fogásokat, melyeket a királyi család egy-egy tagjáról neveztek el, és megemlítjük az udvari beszállítókat is.
Ifj. Johann Strauss egyik legnépszerűbb műve, A cigánybáró a Jókai200 emlékév keretében kerül színpadra a Budapesti Operettszínházban. A darab 1885-ben, a Theater an der Wienben aratott először sikert, amikor a zeneszerző Ignaz Schnitzer librettójára komponálta meg nagyszabású operettjét Jókai Mór Szaffi című elbeszélése nyomán.
A várakozás izgalmát idézve, angyalokkal keringőt járva csillagok fényességében, játszva elmerülni a karácsonyi csodavilágban. A Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemese időnként bohókás, máskor lélekmelengető pillanatokon keresztül számlál vissza Jézus születésének éjszakájáig.