RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Fazekas-Móricz-Besenyei : Lúdas Matyi

Fazekas-Móricz-Besenyei : Lúdas Matyi

Szolnokra érkezik Lúdas Matyi. Csíkországból indult, Szatmárban is igazságot tett, most pedig újra - nem először - Szolnokra érkezik, a sokak által ismert mese-, rajzfilm- és színpadi hős, akinek történetén generációk nevelkedtek. És akivel legutóbb már „felnőtt hősként”
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. április 29. péntek, 10:00

Schwajda György komédiájában találkozhatott a szolnoki közönség, 1987-ben.

Miben más, miben új ez az „örök” Lúdas Matyi?

Fazekas Mihály örökérvényű elbeszélő költeményéből számos adaptáció született, színpadra először Móricz Zsigmond alkalmazta a közismert mesét. Bessenyei István színész-rendező, a szatmárnémeti Harag György Társulat néhai igazgatója és örökös tagja 1999-ben készített egy sajátos adaptációt Fazekas és Móricz szövegeit kibővítve, Döbrögi figuráját emberibbé, esendőbbé, életszerűbbé téve, és a csíki néphagyományokból, valamint Tamási Áron prózájából is ihletődve, melyet az akkor frissen alakult Csíki Játékszín első gyermekelőadásaként mutattak be, Ludas Matyi Csíkországban címmel. Bessenyei 2013-ban
Szatmárra adaptálta a művet, melyet szintén saját rendezésében mutatott be a Harag György Társulat, és játszottak nagy sikerrel több évadon keresztül.

A szolnoki változat szövegkönyvét Bessenyei Gedő István dramaturg, a szatmárnémeti Harag György Társulat jelenlegi igazgatója alkalmazta Szolnokra, édesapja korábbi változatainak szellemében. A produkció rendezője, Nagy Orbán, a Szatmárnémeti Északi Színház főigazgatója, a társulat színésze, aki a csíkszeredai produkcióban Kobak, a szatmári előadásban pedig Döbrögi szerepét játszotta, utóbbinak pedig koreográfusa is volt.

Ajánlatunk


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

A Puskás musical a leghíresebb magyar ember és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít méltó emléket neki. A darab szerzői Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente már többször bizonyították tehetségüket. Sikeres színdarabjuk valós eseményeken nyugszik, és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik.

A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

Ajánló


Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!