RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - CSODÁK A ZENÉBEN

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - CSODÁK A ZENÉBEN

Dimitris Dekavallas (Görögország) – gitár
Vezényel: Garo Avessian (Libanon)
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. november 22. péntek, 19:00

Csodák a zenében
2019. november 22. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

    Beethoven: Coriolan – nyitány, op.62
    Rodrigo: Concierto de Aranjuez
    Beethoven: 8. (F-dúr) szimfónia, op.93

Közreműködik: Dimitris Dekavallas (Görögország) – gitár
Vezényel: Garo Avessian (Libanon)
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Molnár Antal zenetörténész szerint „Beethoven: sámán. Beleláttat lelkünk poklába és mennyébe, zivatart idéz és kisütteti a Napot, tündérszigetre vezet és kétségbe taszít.” Ludwig van Beethoven (1770-1827) bécsi klasszikus mestert Collin osztrák író színműve ihlette meg a Coriolan – nyitány megírására, amelyben drámaian jeleníti meg a becsvágyásának és gőgjének áldozatául esett római politikus portréját.

Joaquín Rodrigo (1901–1999) spanyol szerző 1940-ben komponált Concierto de Aranjuez c. gitárversenyének címe a II. Fülöp spanyol király által a 16. század második felében épített, majd a 18. században VI. Ferdinánd spanyol király idején megújított Palacio Real de Aranjuez kertjeire utal. A gitárversenyének második tétele a 20. század egyik legismertebb, legnépszerűbb zenéje lett.

Szabolcsi Bence kiváló zenetudósunk szerint „Beethoven sohasem írt még ennyire »súlytalan«, ilyen megkönnyebbült, ilyen magaslati zenét [mint 8. szimfóniája]. Itt azután igazán semmi feszültség és drámaiság, az egész forma tündéri játékká oldódik; de játék a magasból visszanézve, játék, amelyben sok az emlék, a rezignáció és a megbocsátás. Innen a szimfónia különös fénytörése, a bölcs mosoly, mely a Beethoven-zene arculatán most jelenik meg így először és utoljára.”

Dimitris Dekavallas (1982) görög gitárművész jelenleg Londonban lakik. 9 éves korában kezdett el koncertezni, több verseny díjazottja, már négy cd-albuma jelent meg. 2007-ben szerzett kitüntetéses minősítésű diplomát a Londoni Királyi Zeneakadémián.

Garo Avessian karmester Beirutban született. A jereváni „Gomidas” Állami Konzervatóriumban tanult zeneszerzést és karmesterséget. Sikeres pályakezdése, hazai és külföldi sikereinek köszönhetően 2008 óta rendszeresen vezényli a Libanoni Filharmonikus Zenekart és egyetemi docense, majd 2014-től a vezetője is lett a Libanoni Nemzeti Zenei Konzervatóriumnak, de tanít a Beiruti Arab Egyetemen is. 2008 óta az örmény evangélikus ARMISS kórus művészeti vezetője és karmestere, 2014-től részt vesz a Libanoni Nemzeti Ifjúsági Zenekar vezetésében is. 2017 óta az Örmény Köztársaság Nemzeti Tudományos Akadémiáján a művészettudományok doktora.


(Zelinka Tamás)

Ajánlatunk


Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Ajánló


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!