RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Danse noir - M Studio, Sepsiszentgyörgy

Danse noir - M Studio, Sepsiszentgyörgy

A film noir a negyvenes évek „feketeszériája”, amelyben a bűnügyi történet középpontjában egy végzetes nőalak áll.

Mindegyik történet mögött felfedezhetünk egy másik, sokkal régebbi történetet, hiszen a femme fatale alakja végigkíséri az európai kultúra történetét.  Az erotikus és érzéki csábítás, mely a nők alakjához tapad a Biblia óta, az intellektuális férfit a végzet asszonya karjaiba taszítja, ezzel újra zsigeri lénnyé változtatja, megfosztva józan ítélőképességétől.

A Danse noir ezt a végzetes „táncot” mutatja be,korokon átívelve, Ovidius és Hésziodosz mitologikus történeteit vetítve a ma emberi viszonyaira. Számtalan apró történet bukkanfel, sok szarkazmussal és iróniával, hiszen férfi és nő „sötét” viszonya évezredek alatt mit sem változott. A végzet asszonyának megítélése azonban nem lehet egyoldalú: egy-egy feketével festett történetben mindig ott van a férfi, aki ugyanúgy hibás, mint a bűnösnek kikiáltott nő...


Barta Dóra pár éve nagy sikerrel mutatott be egy, a népszerű amerikai író, Bret Easton Ellis művei alapján létrehozott előadást; a Danse noir ennek szellemében halad tovább, mint egy az előző rész folytatásaként.

 

Előadók: Bajkó László, Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila 

Szövegíró: Almási-Tóth András

Fénytervező: Katonka Zoltán

Rendező-koreográfus: Barta Dóra

 

Fénytechnikus: Szabó Huba

Hangtechnikus: Chirițescu György

Ügyelő: Bartók Enikő

Öltöztető, kellékes: Both Melinda

 

Az előadás hossza 80 perc.

14 éven felülieknek ajánlott.

 

 

A 2005-ben alakult M Studio, melynek székhelye Sepsiszentgyörgyön található, mozgásszínházi társulatként olyan műfajt képvisel, amely Romániában egyedülálló. Olyan sajátos nyelven beszél a világról, amely a fizikai színház, a kortárs tánc, a költői színház, a vizualitás és a próza közötti hullámzásból születik meg.

 

Ajánló


Balett est két részben: 1) Eno Peci koreográfus az egyedüllét ellenszereként az ÖSSZETARTOZÁS-t…

A két felvonásos, lendületes és rendkívül látványos zenés darab így amellett, hogy ragyogó…