RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Dalszerelőműhely // Adele // Fazekas Gergely
3

Dalszerelőműhely // Adele // Fazekas Gergely

A Dalszerelőműhely negyedik évadjának második előadásán Adele legutóbbi albumának elsőként kihozott dalát, az „Easy On Me”-t fogjuk szemügyre venni.

Aktuális előadások



A Dalszerelőműhely negyedik évadjának második előadásán Adele legutóbbi albumának elsőként kihozott dalát, az „Easy On Me”-t fogjuk szemügyre venni. Megnézzük, miként lehet az érzelmi bizonytalanságot finom metrikai eltolások mentén elhelyezett harmóniákkal megjeleníteni, hogyan fejezhető ki egy dallamban a bezártság és az önfeladás, illetve a saját lábra állás felszabadító élménye. Sőt azt is megpróbáljuk megérteni, hogy a dal különös felépítése, vagyis a popszámok hagyományos „versszak-versszak-refrén” szerkezetének finom módosításai révén miként közvetíthet a zene komplex érzéseket. És még Adele énekhangjának titkát is megpróbáljuk megfejteni (spoiler: nem fog sikerülni, de közben megismerkedünk egy csodálatos barokk operaáriával).

A műhelyvezető a Dalszerelőműhely negyedik évadjában is Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára. 

A Dalszerelőműhely 2021 őszén kezdte működését az ISON-ban. Az első három évad során Billie Eilish, Janelle Monáe, Eminem, Adele, Shawn Mendes, Harry Styles, Dua Lipa, a Carson Coma, Krúbi, Taylor Swift, Måneskin, SZA és Olivia Rodrigo egy-egy dalát vizsgáltuk. A cél az, hogy megértsük, mi történik a zene „belsejében”: mit csinál egy-egy dalban a kardántengely, a karburátor és a gyújtógyertya, vagyis olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miként kapcsolódik egymáshoz szöveg és zene, mitől lesz izgalmas (vagy éppen kevésbé izgalmas) egy dallam, hogyan áll össze a hangzás és a harmóniavilág. A foglalkozásokon való részvételnek nem feltétele a zenei előképzettség, két nyitott fülön kívül más segédeszközre nem lesz szükség (csavarhúzót, fogót, kompressziómérőt biztosítunk).

Ajánló


Az évad művésze, Snétberger Ferenc koncertsorozatának első estjére vadonatúj mű ősbemutatójával készül. Movements című háromtételes darabjában zeneszerzőként és virtuóz szólistaként…

Nagyszabású, exkluzív koncerttel érkezik tavasszal a Várkert Bazár színpadára a kivételes tehetségű, nemzetközileg is elismert énekesnő Király Linda és a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!