RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 16.

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 16.

A Classicus Quartet ötödik évébe lépő sorozata a vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a BMC Koncerttermében. A hangnemek szerint csoportosított művek előadása után most élő zeneszerzők osztoznak a sorozatból eddig méltatlanul kimaradt komponistákkal a Das Wohltemperierte Streichquartett 2022/23-as záró évadának műsorán.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 30. péntek, 18:00

Lera Auerbach 2020-ban elkészült, Frozen Dreams című 10. vonósnégyesében a tél mint örök szimbólum alapvető jelentései mellé a karantén benyomásai is belépnek. Nem véletlenül nevezik az orosz származású, Amerikában élő zeneszerzőt korunk reneszánsz művészének: zongorázik, vezényel és komponál, emellett irodalommal, képzőművészettel és színházi produkciókkal is foglalkozik. Verseiből kötetek jelentek meg, alkotásai kiállításokon és magángyűjteményekben, szerzeményei pedig a világ vezető hangversenytermeiben képviseltetik magukat. Auerbach zenéje gondosan kimunkált, érzelemgazdag és merészen fantáziadús. Különösen korai műveire gyakorolt nagy hatást az élet nehézségeit és örömeit fanyar zenébe foglaló Sosztakovics, akitől a 3., F-dúr vonósnégyes hangzik el a koncerten. A darab 1946-ban született, miután a zeneszerző 9. szimfóniája lesújtó kritikát kapott a szovjet állami szervektől. Öt tétele a művet bemutató együttes szerint egy háború egymást követő fázisait jeleníti meg. Egyszerre játékos és komoly zene: a könnyedség és a virtuóz brillírozás kiszámíthatatlanul váltakozik a keserűség, a balsejtelem és az indulatkitörések kifejezésével. Auerbachnál és Sosztakovicsnál jóval kevesebb kvartettet írt Schumann, aki legalább két sikertelen kísérlet után, 1842 nyarán néhány hét leforgása alatt három vonósnégyest fejezett be, hogy aztán egész életére elforduljon a műfajtól. Amíg felesége, Clara az év elején Dániában turnézott, Schumann egyedül sorvadozott Lipcsében, ahol Mozart- és Beethoven-kvartettek tanulmányozásával ütötte el az időt. A tanulmányokat Clara visszatértével közösen folytatták, nem csoda hát, hogy a két zeneszerző erősen érezteti hatását az op. 41 sorozat három darabjában, amelyek mindazonáltal Schumann egyedi hangján szólalnak meg. A kvartetteket az előadók, a kritikusok és a közönség tagjai egyaránt dicsérték, és a művek iránti lelkesedés azóta is töretlen.

Műsor:

Lera Auerbach: 10. vonósnégyes „Frozen Dreams”
Dmitrij Sosztakovics: 3. (F-dúr) vonósnégyes, op. 73
Robert Schumann: 3. (a-moll) vonósnégyes, op. 41/3

Közreműködik:

Langer Ágnes - hegedű
Kökény Eszter - hegedű
Tornyai Péter - brácsa
Zétényi Tamás - cselló
Bevezetőt mond: Farkas Zoltán - zenetörténész

Ajánlatunk


Koncz Zsuzsa a magyar popzene állócsillaga, 2024. április 13-án tizennegyedszer lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára.

zenés party két részben

Ajánló


A nagy sikerre való tekintettel, idén ismét megrendezésre kerül a II. Budapest Légtorna Fesztivál!

Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar…

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!