RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Binder Károly - Borbély Mihály Duó

Binder Károly - Borbély Mihály Duó

Ezen a koncerten a két művész legújabb felvételeiből hangzanak el művek, sok-sok improvizációval.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. október 22. szombat, 20:00

Binder Károly – Borbély Mihály Duó

Közreműködik:
Binder Károly - zongora
Borbély Mihály - szaxofon

És megnyomtam a gombot...
Gyakorlatilag koncertszerűen ment a felvétel, csak annyi időre álltunk meg, amíg a Misi hangszert cserélt. Szopránszaxofon, tenorszaxofon, tárogató, klarinét, és egy basszus-effektpedál. Ez utóbbit csak ritkán használtuk, mert alapvetően nem akartunk nagyon elszakadni az akusztikus hangzástól. Ezen a lemezen csak két számban hallható.
És csak jöttek, és jöttek a gondolatok. Az ötletek. Az intuíciók. Szabadon. Nem győztem jegyzetelni. Karcsi és Misi olyan hihetetlen szinkronban volt, úgy adták-vették egymás gondolatait, hogy egyszer rájuk is kellett szóljak, hogy vigyázzatok, mert ezek már kész kompozíciók! Nem ezt beszéltük meg!
A feszes ostinatók, a törékeny, lírai hangulatok, a kegyetlen, ritmikus táncszerű kitörések, a szinte már zenei hangot mellőző effektek, sikolyok, puha textúrák, a filmzeneszerű, melankolikus dallamok megállíthatatlan folyamában ültünk. Egy-egy 30-40 perces szakasz után általában pihentünk egy kicsit, de szinte semmit nem hallgattunk meg, nehogy bármi is befolyásolja a további munkát. Az érzéseket, a gondolatokat.
De vajon mi lehet ez? Jazz? Népzene? Klasszikus? Kortárs? Amíg ment a felvétel, végig ezen gondolkodtam. Hogyan kellene – ha kell egyáltalán – műfaji szempontból besorolni. Nem tudom. Talán a kortárs improvizáció áll a legközelebb, de ismervén az első duólemezük ajánlását, most is aktuálisnak érzem Petrovics Emil szövegét:
Két nagyszerű muzsikus, akik magukat „jazz-állampolgároknak” tartják, kilépett a teljes és határok nélküli világba. Magukkal vitték a rögtönzés, a technikai tudás, a ritmikai és dallamformáló fantázia gazdagságát, a hangszínek és dinamika minden árnyalatát, a szabadság és a kötöttség egyensúlyának biztos ízlésű alkalmazását. Felszippantottak és zenéjükbe oltottak szokatlan metrumokat, a déli, délkelet-európai, kisázsiai és más bűvölő, bájoló, táncos és fájdalmas, örömteli és panaszkodó dallamrajzokat, váratlan és meglepetéserejű lüktető ritmusokat. Teljesítették minden zeneművész erkölcsi kötelességét: felvidítanak, elszomorítanak, elgondolkoztatnak, szelíd révületbe ejtenek. De még azt is, ami csak keveseknek sikerül: katartikus élményben részesítik azt a zeneszerető embert, aki meghallgatja „HANGJAIKAT”. - Glaser Péter

Fotó: Hamarits Zsolt

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Ajánlatunk


A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak. Magyarország több nagyvárosa mellett Vecsésen a Bálint Ágnes Kulturális Központ színpadán is fellépnek.

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

Ajánló


Lara Fabian élő koncertje – MVM Dome, Budapest! Csatlakozz hozzánk 2024. április 30-án, amikor Lara Fabian lenyűgöző showjával elvarázsol minket…

A Kalamazoo egyenesen a Broadway-ről érkezik, a vígjátékban Hernádi Judit és Kern András sziporkázó játékát élvezhetik Sebestyén Aba rendezésében.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!