RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Rákóczi-emlékév kapcsán, az emblematikus Rodostói házban, a fesztivál-alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével újra „szomszédol” a Zempléni Fesztivál Kassán.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. augusztus 21. péntek, 20:00

HANGVERSENY A RÁKÓCZI-EMLÉKÉVBEN A FEJEDELEM EMLÉKEZETÉRE

Weiner Leó: I. divertimento, Op. 20
Dohnányi Ernő: Szerenád, Op. 10
 ---------   
Bartók Béla: Divertimento
Bartók Béla: Román népi táncok

Közreműködik
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Hangversenymester: Tfirst Péter

A rendezvény fővédnöke
Ratislav Trnka, Kassa Megye elnöke.


A Rákóczi-emlékév kapcsán, az emblematikus Rodostói házban, a fesztivál-alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével újra „szomszédol” a Zempléni Fesztivál Kassán.

A műsorban szereplő művek szerzőit összekötő szálak jól szimbolizálják a határokon átívelő régiók fontosságát, és ezen területek kulturális kapcsolattartásának jelentőségét.

Dohnányi Frigyes, a zeneszerző Dohnányi Ernő édesapja abban a pozsonyi gimnáziumban volt matematika tanár, ahol Bartók Béla öt évig tanult. A nagyhatású oktató az akkori pozsonyi zenei élet központi alakja volt, hiszen a tanítás mellett kitűnően játszott zongorán és csellón, s vasárnapi kamaramuzsikálásra többször volt vendég otthonában Liszt Ferenc. Tanácsát megfogadva választotta Bartók a bécsi konzervatórium helyett a budapesti Zeneakadémiát zenei tanulmányai folytatására, ahol a szintén éppen ott tanuló Weiner Leót is megismerte. Az Akadémián Dohányi Ernő és Bartók zongoratanára Thomán István volt, aki történetesen a Kassa melletti Homonnán (ma Humenné) született.

És tovább szőhetnénk a történet szálait arról is, milyen erősen kötődik a Bartók-divertimento a Liszt Ferenc Kamarazenekarhoz…

A jól ismert Bartók-darabok, az izgalmas Dohnányi-szerenád és a ritkán hallható Weiner-divertimento nagyszerű estét ígér.

A Fesztivál ezzel a hangversennyel magát Kassa városát is köszönti, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király személyében uralkodó Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet.


(Rossz idő esetén a Református templomban.)

Ajánlatunk


zenés átirat két részben

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Ajánló


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!