RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Az eredetiség,érzékiség, áhítat feszültsége a manierista művészetben-Várkert Művészettörténeti Klub

Az eredetiség,érzékiség, áhítat feszültsége a manierista művészetben-Várkert Művészettörténeti Klub

A 2020. október 7-től 2021. április 14-ig tartó, 12 előadásból álló művészettörténeti programsorozat az idén 90. életévét betöltött Konok Tamás festőművész tiszteletére, városszerte rendezett eseménysorozatokat zárja. A Várkert Bazárban megvalósuló előadások társszervezője a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány.

Dr. Veress Ferenc művészettörténész előadásában elsősorban rávilágít, hogy milyen kihívások érték a vallásos festészetet a manierizmus korában. Bemutatja, hogy miként maradhatott hiteles a vallásos elmélyülés az újkeresés és az excentricizmus időszakában; a kérdés megvilágítására előadásában elsősorban a Krisztus siratása témát és annak különféle változatait használja. Megismertet a 15. század végének közép-itáliai művészeivel, továbbá Michelangelóval és Raffaellóval, valamint manierista követőikkel. A téma aktualitását elsősorban a manierizmusnak, mint a változások korának és napjaink kultúrájának párhuzama jelenti, hiszen ma is felmerül bennünk: létezik-e és ha igen, mennyire a mai embert megszólító a vallásos művészet?

Előadó: Dr. Veress Ferenc művészettörténész PhD

A művészet területén nem ritka eset az, hogy egyetlen mester életművének a töredéke, akár egyetlen mű is elindíthat olyan művészeti törekvést, mozgalmat, illetve magáról a művészetről való gondolkodás jelentős változását, mely a hagyomány újra értelmezését, a művészet megújulását generálja.

De mikor nevezhető innovációnak egy művészeti újítás? Lehet-e innovatív a hagyomány folytatása, tudatos őrzése, vagy csak az a műalkotás, művészeti koncepció tekinthető innovatívnak, amely gyökeresen szakít, vagy szakítani látszik a művészeti hagyománnyal? Mi a kapcsolat a tradíciók megújítása és a művészet fejlődése között? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vetnek majd fel a művészettörténeti klub előadásai, amelyek a kora középkortól napjainkig kronologikusan következnek, de nem stílustörténeti korokat foglalnak össze, hanem elsősorban az eredetiség szemszögéből értékelnek egy-egy művészeti kort vagy korszakot, kiemelve a művészet régi és új, nagy teljesítményeit, új nézőpontot kínálva a résztvevők számára, hogy pontosabban lássák és jobban értsék a műalkotásokat valamint a művészet változásában az alkotói újítások szerepét, jelentőségét. Valamennyi előadás arra fókuszál, hogy megvilágítsa azokat a legfontosabb művészeti – formai, technológiai, anyaghasználati, ikonográfiai, szemléleti, kifejezésbeli – újításokat, amelyek gyökeres változást indítottak el a művészet adott, vagy szélesebb területén. Programsorozatunk a romanikával indul, és napjainkig ad áttekintést olyan kiemelkedő művészeti emlékekről, műalkotásokról, amelyek az európai művészeti hagyományba integrálódtak, holott a maguk korában a hagyomány gyökeres megújulását indították el. 

Állítsa össze művészettörténeti klub bérletét! Vásároljon 15 % kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet! A kedvezmény online automatikusan érvényesül a jegyek kosárba helyezés után!

Ajánló


Az utóbbi évek legsikeresebb rapprodukciója augusztus 22-én visszatér a Füredi SunCity színpadára.

Egy szállodai szobában két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex…