RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Az ember földje(?) sorozat: Vörös föld

Az ember földje(?) sorozat: Vörös föld

magyar dokumentumjátékfilm, 100 perc, 1982
magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. szeptember 29. szerda, 18:00

Rendező: Vitézy László

Szereplők: Németh Imre, Gárdonyi Vilmos, Nagy Zoltán, Szepeshegyi István

 

Egy falu határában egy bányász disznója vörös földet túr. A bányász szerint külszíni fejtésre alkalmas, jó minőségű bauxitot rejt a domb. Először kinevetik, majd el akarják hallgattatni, mert a bányanyitás sértené a „vizesek” és az idegenforgalmi lobbi érdekeit. Végül győz a KGST-érdek, és a geológusok saját felfedezésükként bejelentik a lelőhelyet. Megkezdődik a fejtés. A falut kitelepítik, a házakat ledózerolják, a kilakoltatott embereket pedig a vájár ellen fordítják.

Vitézy László 1982-ben készült dokumentumjátékfilmjét, amely amatőr szereplőkkel elevenít meg egy modellértékű, kora társadalmi visszásságainak leleplezésére alkalmas helyzetet, valós ökológiai probléma ihlette: a Hévízhez közeli bauxitbánya egyre növekvő, a Szovjetunióba szállított termelése már a tó és a környék ökológiáját veszélyeztette.

A mából visszatekintve megdöbbentő szám, hogy a filmet, amely az 1983-as filmszemlén a legjobb rendezői- és operatőri díját is elnyerte, egymillió-hétszázezren tekintették meg a bemutatót követően. A mostani vetítés vendége a rendező, akit arról is kérdezzük, mennyiben lehet – lehetett anno és lehet ma – a filmművészet társadalmi változások eszköze.

Az ember földje(?) vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Ajánlatunk


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű Killer Queen együttes kapcsán a neves People magazin egyenesen úgy nyilatkozott, hogy Freddie Mercury újra él! Itt az alkalom, hogy átélje a hátborzongató csodát és ezrekkel énekelje a jól ismert szövegeket.

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Pohl Mihály és Erős Attila 2024-ben ünnepli 70. születésnapját. A két legendás zenész zenekara ünnepi nagykoncertet ad április 6-án az Aréna Savariában.

Ajánló


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért…

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!