RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


A szerelem dalai

A szerelem dalai

Műsor:
Szerenád három korszak legszebb zongorakíséretes kórusdalaival és verseivel. Műsoron Brahms, Fauré és Whitacre művei.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. augusztus 4. kedd, 19:30

A SZERELEM DALAI

Műsor:
Szerenád három korszak legszebb zongorakíséretes kórusdalaival és verseivel. Műsoron Brahms, Fauré és Whitacre művei.

Közreműködik:
Anducska Katalin, Kozma Dávid – zongora
Kodály Kórus Debrecen
Vezényel: Szabó Sipos Máté

Bérletpótlás! – MOZAIK bérlet

Három különböző korszakból, három különböző nyelven, három páratlanul szép kórusciklust hallhatunk a Kodály Kórus Debrecen előadásában.

Johannes Brahms Szerelmi dalkeringői a vokális kamarazene-irodalom egyik legszeretetreméltóbb, legnépszerűbb alkotásai. A szólistákra, kórusra és négykezes zongorakíséretre komponált Op. 52. sorozat 18 tétele színekben gazdag, finom humorral, érzékeny bájjal átszőtt muzsika, melyet a szerző egyfajta tiszteletadásnak szánt a két bécsi mester, Franz Schubert dalköltészete és Johann Strauss magas igénnyel megkomponált keringői előtt. Külön érdekesség, hogy a ciklus darabjaihoz Brahms Georg Friedrich Daumer Polydora című versgyűjteményéből választott orosz, lengyel és magyar eredetű szövegeket. Így a 16. és 18. dal szövege nem más, mint két Petőfi-vers („A szerelem, a szerelem, / A szerelem sötét verem”, illetve a „Reszket a bokor, mert / Madárka szállott rá” kezdetűek) szabad fordítása.

Gabriel Fauré, a francia későromantika talán leglíraibb hangú szerzőjének „Vénusz születése” című kantátája igazi ritkaságnak számít. Hajnalban, a habokból születő Vénuszt üdvözli a kórus, és maga Jupiter is megjelenik, aki felsorolja az istennő minden áldását, mellyel a Földet megajándékozza. Vénusz megköszöni az alázatos fogadtatást és szárnyaló hangján énekli: „A legalázatosabb szomorú élet is lehet irigylésre méltó.” A négy szólóhangra, kórusra és zongorára komponált műnyitó-jelenet Fauré egyik legszebb zongoramuzsikája.

Az estet Erik Whitacre, a népszerű amerikai komponista személyes hangú, „Öt héber szerelmes dala” zárja, melyben az énekhangok és a zongora mellé egy szólóhegedű is csatlakozik. A művet a koncertjeinknek évek óta otthont adó Pásti utcai zsinagóga tiszteletére szólaltatjuk meg.
                                                                                                                                                           (szöveg: Szabó Sipos Máté)

ANDUCSKA KATALIN

Zongoraművész, a Kodály Kórus Debrecen korrepetitora. Zongoraművész, zongoratanár végzettségét a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerezte Duffek Mihály tanítványaként. Tanított a Berettyóújfalui Városi Zeneiskolában, majd a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában. 2002 óta oktat a Debreceni Egyetemen zongora kötelező tárgyat, valamint zongorakísérőként tevékenykedik. 2002-ben az Országos Schumann-Dohnányi Zongoraversenyen 3. helyezést ért el. Zongorakísérőként több hazai versenyen és mesterkurzuson vett részt. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának állandó korrepetitora. Az elmúlt években számos koncertet adott szólistaként és zongorakísérőként Debrecenben és más városokban is. 2016 szeptembere óta a Kodály Kórus Debrecen korrepetitora, az énekkar koncertjeinek gyakori közreműködője, több alkalommal szólistája.

Ajánlatunk


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

Ajánló


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!