RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lány

Tánckomédia két felvonásban

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 27. vasárnap, 19:00

Az eredetileg a nagy francia forradalom előestéjén bemutatott balett több szempontból is különleges darab. Egyrészt egyike a legrégebbi, ma is táncolt történeteknek, amelyet ősbemutatója után sok koreográfus vitt sikerre. Közülük is kiemelkedik Frederick Ashton, az angol balett mesterének 1960-as alkotása. Másrészt pedig a balettek zöme drámai eseményt dolgoz fel, ezúttal viszont egy vidám balettel találkozhat a néző – nem is akármilyennel! Ashton tanyasi környezetben játszódó koreográfiájában az igényes táncolnivaló mellett a karakterekből és a helyzetkomikumból fakadó humorból sincs hiány.

„Nemcsak igényesen szórakoztató, hanem a megújult, pompás jelmezeknek és az aprólékosan, finoman megrajzolt díszleteknek köszönhetően szemet gyönyörködtető is.” (Pónyai Györgyi, Ellenfény)

ALKOTÓK
Koreográfus: Frederick Ashton Sir
Zeneszerző: Ferdinand Hérold
A zenét átdolgozta: John Lanchbery
Látványtervező: Osbert Lancaster
Világítástervező: Jean-Pierre Gasquet
Librettó: Jean Dauberval
Betanító balettmester: Grant Alexander / Elliott Jane
Betanító és színpadra állító balettmester: Jean-Christophe Lesage
A produkciót felügyelte: Jean-Pierre Gasquet
Próbavezető balettmesterek: Aradi Mária / Dózsa Imre / Mirzoyan Albert / Pongor Ildikó / Prokofieva Irina

SZEREPOSZTÁS
Karmester: Déri András
Simone anyó: Majoros Balázs / Kovtun Maksym / Szegő András / Zhukov Dmitry
Lise, a leánya: Melnik Tatiana / Balaban Cristina / Pap Adrienn / Felméry Lili
Colas: Balázsi Gergő Ármin / Leblanc Gergely / Timofeev Dmitry / Oláh Zoltán
Alain: Rónai András / Taravillo Mahillo Carlos / Lagunov Ievgen / Guerra Yago
Thomas gazda: Szigeti Gábor / Bajári Levente / Kóbor Demeter / Scrivener Louis

 

 

Cselekmény

I. felvonás
1. kép
Franciaországban vagyunk, a 18. század végén. A jómódú özvegyasszony, Simone anyó egy vidéki udvarházban él leányával, a szépséges Lise-zel. A lány és egy csinos ifjú, Colas régóta szerelmesek egymásba. Ám a mamának egészen más tervei vannak… Thomas gazda fiát, a lüke Alain-t szemelte ki Lise vőlegényének.
A csendes udvart hajnalban a kakas ébreszti, aki a csirkékkel elindul a mezőre. Lise, mielőtt a mamája észrevehetné, kioson a házból és titkos üzenetet hagy Colasnak. Az érkező fiú boldogan találja meg a jelet. A szerelmesek találkoznak, de a szigorú Simone szétválasztja őket. Colast elzavarja, Lise-t pedig befogja vajat köpülni. Amikor a mama elmegy, Colas, aki elbújt a csűrben, előjön rejtekhelyéről. A munka persze gyorsan félbeszakad, a szerelmesek vidám évődésbe kezdenek. Megérkeznek Lise barátnői, szeretnék magukkal vinni a lányt, de az ő esze másutt jár… A gyanakvó és éber Simone észreveszi, hogy még nincs kész a vaj és ezért rettentően megdorgálja. Thomas gazda érkezik Alain-nel, hogy megkérje fia számára a Lise kezét. A lány mulat ugyan a csetlő-botló fiún, de érezteti, hogy a kérő nem tetszik neki. Végül a kis társaság elindul a mezőre megnézni, hogy halad az aratás.

2. kép
A mezőn. Munkájuk végeztével az aratók, Colasszal az élen vidám mulatozásba kezdenek. Lise-nek Alainnel kellene táncolnia, de Colas közbelép, s a lány egyértelműen jelzi, hogy kit is szeret valójában. Az egyik arató fuvolázni kezd, mire Alain produkálni kezdi magát. Esetlenségét kigúnyolják, és csak az apja menti ki kellemetlen helyzetéből. Most már boldogan táncol Colas Lise-zel. A társaság unszolására Simone is csatlakozik a fiatalsághoz és ellejti a híres fapapucsos táncot. Egy hirtelen jött nyári zápor szétkergeti a társaságot.
 
II. felvonás
Simone házának belseje. Az anya és lánya bőrig ázva ér haza. Megszárítkoznak és fonni kezdenek. Simone reméli, hogy a munka eltereli Lise gondolatait. A mamát gyorsan elnyomja az álom, mire Lise - aki észreveszi a kint leskelődő Colast - megpróbálja elcsenni az anyja kulcsát. Simone felriad, s hogy ébren maradjon, előszed egy csörgődobot és játszani kezd rajta. Lise táncra perdül a muzsikára. Ám a fáradtság erősebb: Simone feje lassan előrebukik, és máris mélyen alszik. Lise az ajtóhoz oson, s bár nem tudja teljesen kinyitni, így is boldogan öleli meg szerelmesét. Az aratók meghozzák a búzát, zörgetésükre Simone felébred. Colas is belopakodik és elrejtőzik a kévék alatt. A fiatalok elhívják Simonét, hogy igyon velük egy pohár bort. A mama a társasággal tart, de szegény Lise-t bezárja a házba. A leány azt hiszi, hogy egyedül van, elábrándozik, hogy milyen lesz majd, ha családja, gyerekei lesznek. Colas hirtelen előbújik a rejtekhelyéről. Lise először nagyon megijed, de aztán a fiatalok felszabadultan vallanak szerelmet egymásnak. Amikor Simone visszatér, Lise a fiút gyorsan a hálószobába rejti. A gyanakvó mama megérzi, hogy a fiatalok találkoztak, ám hiába kutatja, sehol sem találja Colas-t. Azért a biztonság kedvéért Lise-t a hálószobába zárja… Ekkor érkezik Alain és az apja a jegyzővel, hogy megkössék a házassági szerződést. Amikor az aláírás megtörtént, Simone a hálószoba kulcsát Alain kezébe nyomja. A fiú, némi ügyefogyott tétovázás után, kinyitja az ajtót, és mögötte - mindenki megrökönyödésére - ott áll Lise és Colas egymás karjaiban! A szerelmesek térdre hullva kérik Simone bocsánatát és áldását. Thomas és Alain dühöngve elmegy. A jegyző és a falusi fiatalok unszolására, általános ujjongás közepette, Simone végül enged, és beleegyezik a házasságba.
 
Karczag Márton

Ajánlatunk


A nagyszabású musicalt – amelyben a Halál lép elő főszereplővé, alakját pedig a valódi Sisi által írt versek ihlették – az egyik legnépszerűbb zenés színházi darabként tartják számon; 1992 óta hódít töretlen sikerrel.

Az előadáson kép- és hangfelvétel készítése nem engedélyezett!

Ezen a Padláson "Ég és Föld között" minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények...

Ajánló


Gótikus musicalként szokták emlegetni ezt a különleges zenei ínyencséget. Robert Louis Stevenson klasszikus rémregényének színpadi adaptációja egyaránt szól a bennünk…

Hollywood az Álomgyár, a filmek otthona. A TRAUMLIVE „a mozi szimfóniája”, egy koncert, amelyet a filmek csodálatos zenéinek szentelünk. Egy…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!