RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


A nyaralás
8

A nyaralás

Carlo Goldoni műve alapján írták a Mohácsi testvérek: A nyaralás

Bemutatták a velencei karneválon, 1756-ban

Carlo Goldoni közel kétszáz darabjának csak töredéke kerül a magyar és az európai színházak műsorára. 2013 januárjában Mohácsi János rendezésében egy ismeretlen Goldoni-darabot mutat be a Katona, az 1756-ban íródott A nyaralást, amelyben egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemesurak kegyeit igyekeznek elnyerni.

Goldoni a XVIII. század egyik legjelentősebb komédiaszerzője és színházreformere; színházi működése elválaszthatatlan a korabeli Velencétől és annak pezsgő színházi életétől. Ízig-vérig színházi ember volt, három társulattal is együttműködött háziszerzőként, és a társulatok színészeire írta a darabjait. Harmincéves velencei színházi működése során a commedia dell'arte és a költői-realista darabok között hatalmas utat járt be.

A nyaralás - amely nem keverendő össze az öt évvel később íródott Nyaralás-trilógiával - Goldoni színházi reformjának harmadik, utolsó fázisában született, de még nem annyira kidolgozott, mint az 1760-as évek "nagy" velencei darabjai. A commedia dell'arte típusfigurái már rég átadták helyüket az árnyaltan jellemzett alakoknak, és bár A nyaralás néhány jelenete még a commedia dell'artéra jellemző poénokra épül, ezt a darabot is a szereplők és a kapcsolataik teszik izgalmassá.

Bemutató: 2013. január 26