RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


10. Színházi Olimpia Záróeseménye - Bartók: A CSODÁLATOS MANDARIN - Ravel: BOLERO

10. Színházi Olimpia Záróeseménye - Bartók: A CSODÁLATOS MANDARIN - Ravel: BOLERO

Táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEUropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 24. szombat, 21:00

10. Színházi Olimpia Záróeseménye
Bartók Béla: A CSODÁLATOS MANDARIN
Maurice Ravel: BOLERO
(esőnap: június 25.)

Bartók Béla A CSODÁLATOS MANDARIN és Maurice Ravel BOLERO című legendás szerzeményeire készültek táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEUropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal úgy, hogy különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat koncertszerűen a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon, a 10. Színházi Olimpia Záróeseményén, a Margitszigeti Színház nagyszínpadán.

A táncműveket Michael Kropf koreografálja. Elmondta: a zongorák és a rajtuk játszó művészek színpadi jelenléte meghatározza azt, hogy milyen színpadképet alakítsanak ki. A fénytechnikával szeretnék a látványvilágot kiemelni, megerősíteni úgy, hogy mindez szolgálja az egész előadást, amelynek klasszikus táncelemei vegyülnek a modern színpadi képekkel, hatással. Hozzátette, Bartók Béla A csodálatos mandarin című műve olyan érett művészi utakat maguk mögött tudó, tapasztalt táncosok jelenlétét, erejét, energiáit igénylik, akik képesek ennek a történetnek a mélységeit, belső üzenetét megjeleníteni a mai világra kivetítve. Ezért döntött úgy, hogy két nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncost kér fel az előadás főszerepeire. A mandarint a moldáv Mihael Sosnovschi formálja meg, aki majd húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig a fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja, aki a litván és a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására táncolt a Magyar Állami Operaházban is.

További kuriózuma lesz ennek a darabnak, hogy Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is színpadra lép az Öreg gavallér szerepében. Ő több mint tíz éve hagyta abba a táncot, most ennek a különleges produkciónak a kedvéért vállalta, hogy ismét közönség elé áll.

Michael Kropf táncosi és koreográfusi pályafutásának fontos darabja a Bolero.
„Amikor balettnövendék voltam, láttam a Bécsi Staatsoperben a Bolero című balettet, és akkor nem a tánc maradt meg bennem, hanem inkább a zene. Majd 1983-ban a Müncheni Opera balettegyüttesének ifjú tagjaként Maurice Béjart produkciójában dolgozhattam. Maurice Béjart a mai napig az egyik példaképem mint koreográfus, és óriási szerencsének tartom, hogy az ő Bolero című darabjában az egyik szólót táncolhattam. Ez az élmény meghatározta egész művészi pályafutásomat, fejlődésemet. Tudom, sok koreográfus dolgozta fel előttem is ezt a csodálatos művet, ami természetes, mert zseniális alkotás. Azt gondolhatják többen, erre a fantasztikus zenére egyszerű koreografálni. Szerintem meg éppen ez hordozza a nehézséget, mert a zene nagyon erős, hihetetlen jó, és egy fantasztikus muzsikára hasonló értékű koreográfiát készíteni hatalmas kihívás. Most álmodtam egy olyan történetet, amely megmutatja, mit jelent számomra ez a mű. Szép álom volt, remélem a közönségnek is tetszik majd.”

Bartók Béla: A CSODÁLATOS MANDARIN

Táncolják:
Mandarin - Michail Sosnovschi
A lány - Iryna Tsymbal
Öreg gavallér - Demcsák Ottó
Diák - Valerio Testoni
Csavargó I. - Florient Cador
Csavargó II. - Ruslan Soengoshev
Csavargó III. - Füsi Zsolt

Maurice Ravel: BOLERO

Táncolják:
Nichika Shibata
Claudia Sachetti
Rachel Carrier
Paksi Fruzsina
Szalai Réka
Florient Cador
Valerio Testoni
Ruslan Soengoshev
Füsi Zsolt

A Bogányi-zongorákon a műveket előadják:
Bogányi Gergely
Boros Misi
Binder Károly
Varga Gábor

Díszlet: Tóth Kázmér
Jelmez: Friderike Singer
Fény: Madarász János
Koreográfus: Michael Kropf

Rendező: Pataki András

Forrás Produkció

Együttműködő partnerek:
Színházi Olimpia Nonprofit Kft.; InterEurópa Balett; Europabalett St.Pölten; Margitszigeti Színház Nonprofit Kft.

Ajánlatunk


Havasi Balázs zongoraművész újra a Tokaj Fesztiválkatlanban ad koncertet 2024. augusztus 10-én!

Szeretnénk benneteket meghívni a 2024. március 23-án, szombaton megrendezésre kerülő 3 vetítéses animációs film rendezvényünkre. Találkozhatsz kedvenc videósaiddal is, ott lesz: ZsDav, DoggyAndi, Jánosik Gergő, OwnMcKendry, Sajt32, Rolix, IceBlueBird és Aida Vagyok.

Egy családi utazás nagy meglepetésekkel szolgálhat. Tomas, az üzletember egy síparadicsomba viszi szeretteit a téli vakációra. Váratlanul azonban lezúdul egy lavina és magával sodor sok mindent – ha magukat a családtagokat nem is, de sok illúziót, önáltatást, hamis ábrándot.

Ajánló


Margit Auer: Mágikus állatok iskolája Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni…

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!