RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


10. Színházi Olimpia Záróeseménye - Bartók: A CSODÁLATOS MANDARIN - Ravel: BOLERO

10. Színházi Olimpia Záróeseménye - Bartók: A CSODÁLATOS MANDARIN - Ravel: BOLERO

Táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEUropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 24. szombat, 21:00

10. Színházi Olimpia Záróeseménye
Bartók Béla: A CSODÁLATOS MANDARIN
Maurice Ravel: BOLERO
(esőnap: június 25.)

Bartók Béla A CSODÁLATOS MANDARIN és Maurice Ravel BOLERO című legendás szerzeményeire készültek táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEUropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal úgy, hogy különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat koncertszerűen a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon, a 10. Színházi Olimpia Záróeseményén, a Margitszigeti Színház nagyszínpadán.

A táncműveket Michael Kropf koreografálja. Elmondta: a zongorák és a rajtuk játszó művészek színpadi jelenléte meghatározza azt, hogy milyen színpadképet alakítsanak ki. A fénytechnikával szeretnék a látványvilágot kiemelni, megerősíteni úgy, hogy mindez szolgálja az egész előadást, amelynek klasszikus táncelemei vegyülnek a modern színpadi képekkel, hatással. Hozzátette, Bartók Béla A csodálatos mandarin című műve olyan érett művészi utakat maguk mögött tudó, tapasztalt táncosok jelenlétét, erejét, energiáit igénylik, akik képesek ennek a történetnek a mélységeit, belső üzenetét megjeleníteni a mai világra kivetítve. Ezért döntött úgy, hogy két nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncost kér fel az előadás főszerepeire. A mandarint a moldáv Mihael Sosnovschi formálja meg, aki majd húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig a fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja, aki a litván és a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására táncolt a Magyar Állami Operaházban is.

További kuriózuma lesz ennek a darabnak, hogy Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is színpadra lép az Öreg gavallér szerepében. Ő több mint tíz éve hagyta abba a táncot, most ennek a különleges produkciónak a kedvéért vállalta, hogy ismét közönség elé áll.

Michael Kropf táncosi és koreográfusi pályafutásának fontos darabja a Bolero.
„Amikor balettnövendék voltam, láttam a Bécsi Staatsoperben a Bolero című balettet, és akkor nem a tánc maradt meg bennem, hanem inkább a zene. Majd 1983-ban a Müncheni Opera balettegyüttesének ifjú tagjaként Maurice Béjart produkciójában dolgozhattam. Maurice Béjart a mai napig az egyik példaképem mint koreográfus, és óriási szerencsének tartom, hogy az ő Bolero című darabjában az egyik szólót táncolhattam. Ez az élmény meghatározta egész művészi pályafutásomat, fejlődésemet. Tudom, sok koreográfus dolgozta fel előttem is ezt a csodálatos művet, ami természetes, mert zseniális alkotás. Azt gondolhatják többen, erre a fantasztikus zenére egyszerű koreografálni. Szerintem meg éppen ez hordozza a nehézséget, mert a zene nagyon erős, hihetetlen jó, és egy fantasztikus muzsikára hasonló értékű koreográfiát készíteni hatalmas kihívás. Most álmodtam egy olyan történetet, amely megmutatja, mit jelent számomra ez a mű. Szép álom volt, remélem a közönségnek is tetszik majd.”

Bartók Béla: A CSODÁLATOS MANDARIN

Táncolják:
Mandarin - Michail Sosnovschi
A lány - Iryna Tsymbal
Öreg gavallér - Demcsák Ottó
Diák - Valerio Testoni
Csavargó I. - Florient Cador
Csavargó II. - Ruslan Soengoshev
Csavargó III. - Füsi Zsolt

Maurice Ravel: BOLERO

Táncolják:
Nichika Shibata
Claudia Sachetti
Rachel Carrier
Paksi Fruzsina
Szalai Réka
Florient Cador
Valerio Testoni
Ruslan Soengoshev
Füsi Zsolt

A Bogányi-zongorákon a műveket előadják:
Bogányi Gergely
Boros Misi
Binder Károly
Varga Gábor

Díszlet: Tóth Kázmér
Jelmez: Friderike Singer
Fény: Madarász János
Koreográfus: Michael Kropf

Rendező: Pataki András

Forrás Produkció

Együttműködő partnerek:
Színházi Olimpia Nonprofit Kft.; InterEurópa Balett; Europabalett St.Pölten; Margitszigeti Színház Nonprofit Kft.

Ajánlatunk


Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

Szerelem, érzékiség, pénz és botrány utáni hajsza Jean de Létraz pazar bohózatában, parádés szereposztással a Veres 1 Színház előadásában. Házasoknak kötelező! Szingliknek még inkább!

Ajánló


Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!