RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Szabadsághegy

Szabadsághegy

Gáli József Szabadsághegy című drámája a szegedi Impro Társulat előadásában

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. július 29. szombat, 19:00

Gáli József, József Attila-díjas író, műfordító. 1944-ben családjával együtt Auschwitzba hurcolták, onnan hazatérve fejezte be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Diplomamunkája a Szabadsághegy című dráma volt, amely a személyi kultusz torzításait egy kádercsalád történetén keresztül mutatta be, s mintegy "megjósolta" a forradalmat. A bemutatót Rajk László újratemetésének napján, 1956. október 6-án tartották a József Attila Színházban, ahol Nagy Imre is jelen volt. Tizenhét nap múlva kitört a forradalom. Gálit a „Gáli-Obersovszky-perben”- halálra, majd tizenöt év börtönre ítélték. Végül öt év után szabadult, de a darabot betiltották és csak a rendszerváltás után, 1990-ben kerülhetett újra színpadra.

A Szabadsághegy valódi korképet ad a forradalmat megelőző társadalmi és politikai helyzet bonyolultságáról. A darab legfőbb erénye, hogy ötven évvel ezelőtt született; nemcsak a szituációja, cselekménye, figurái, hanem az írói-publicisztikus nekibuzdulás is ennyi idős: 54-55-ben az író nyíltan beszél koncepciós perekről és arról, hogy az ártatlanul bebörtönzöttek már szabadulnak is, hogy hamarosan mindenki tudni fogja, mi folyik az országban. Készül a forradalom.

Ajánlatunk


A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

Nagymama, lány, unoka. Mindegyik mást akar, mindegyik másként, mással szeretné élni az életét. Teri például szeretője mellett képzeli el a mindennapjait. Lánya, Emma egy titokzatos kis jövevénnyel. De mit szól mindehhez a vidéki Mama, aki váratlanul beállít a pesti lakásba? A nevetés kódolva van..

Ajánló


A vége egy fotográfus szerelmeinek, családjának, karrierjének, s ezzel együtt a huszadik századnak összegzésre, feldolgozásra vagy éppen lezárásra váró, viharos…

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!