RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Pikk dáma
5

Pikk dáma

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Pikk dáma

Opera három felvonásban, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 9. csütörtök, 18:00

Szentpétervárott egy vagyontalan német katona keresi a boldogságot, amit – úgy hiszi – a pénz fog meghozni számára. Egy idős grófnő titka segíthetné vagyonhoz, és a titkot kísérteties körülmények között meg is tudja. Hármas, hetes, ász. A „pikk dáma” azonban mindig megbosszulja magát...

Puskin hátborzongató novellájából a Csajkovszkij-testvérek magával ragadó, romantikus drámát írtak, amit máig a legnépszerűbb orosz operák között tartanak számon.

I. felvonás
1. kép

A szentpétervári Nyári kert tavaszi napfényében járókelők sétálgatnak, gyermekek játszanak katonásdit, dajkák, nevelőnők, szolgálók társaságában. Két katonatiszt beszélget az előző esti kártyapartiról és társuk, Hermann furcsa viselkedéséről, aki megszállottan figyeli a játékot, de nem vesz benne részt. Tomszkijnak feltűnik Hermann rajongása egy fiatal szépség iránt, aki nem más, mint Jeleckij herceg menyasszonya, az öreg grófnő féltve őrzött nevelt lánya, Liza. Tomszkij elbeszéli a grófnő történetét: az öregasszonyt azért hívják „pikk dámának”, mert ifjúkorában Párizsban híres szépségként megtudta az ördögi Saint Germain gróftól a kártyák titkát, három kártyalap segítségével óriási összegeket nyert; el is mondta a titkos kártyákat férjének és barátjának, ekkor azonban egy kísértet megfenyegette, hogy a harmadik alkalommal, amikor elárulja a kártya titkát, meghal. Hermann feltűnő izgatottsággal hallgatja a történetet, tudatában a három kártya megfejtésének vágya összekapcsolódik a szeretett leány elnyerésével.

2. kép
Liza szobájában barátnői csevegnek, muzsikálnak, zajonganak, Polina románcot énekel, csak Liza szótlan és szomorú. Magára maradva az ismeretlen ifjúról, Hermannról álmodozik, aki hirtelen megjelenik az erkélyajtóban. A lány rémülten próbálja elküldeni a könyörgő fiatalembert. A grófnő már nyugovóra tért, de meghallja a zajt, magához szólítja nevelt lányát, és szigorúan aludni küldi. Liza, a szobájába visszatérve, már nem tud ellenállni Hermann szerelmi ostromának.

II. felvonás
1. kép

Vidám álarcosbál egy előkelő szentpétervári szalonban. A katonatisztek, Csekalinszkij és Surin megintcsak Hermann különös állapotáról pletykálnak. Liza feltűnően hideg vőlegényéhez, Jeleckijhez, aki forró szerelmi vallomást tesz a lánynak. A görcsösen izgatott Hermann kirí a gondtalan vendégseregből; társai a titkos kártyák történetével ugratják. A társaság néhány tagja pásztorjátékkal szórakoztatja a többieket: a szép pásztorlány, Prilepa szerelmét a szegény Milovzor (Polina alakítja) nyeri el, míg a gazdag, gőgös Zlatogor (Tomszkij gróf játssza a szerepet) hoppon marad. Liza titokban odaadja Hermannnak szobája kulcsát és megsúgja, hogy az út a grófnő lakosztályán át vezet. A báli vendégsereg köszönti a megjelenő uralkodót, Nagy Katalint.

2. kép
Hermann elrejtőzik a grófnő szobájában, hogy megtudja tőle a titkos kártyákat. A bálról hazaérkező grófnő elküldi szobalányait. Vetkőzés közben elmúlt ifjúságára emlékezik, francia dalocskát dúdol, elszunnyad. A váratlanul előlépő idegentől felriad, s mikor Hermann hasztalan könyörgés után pisztollyal próbálja szóra bírni, meghal a rémülettől. Liza iszonyodva talál rá a kétségbeesett Hermannra és a grófnő holttestére.

III. felvonás
1. kép

Hermann a kaszárnyai szobájában Liza levelét olvassa. A lány véletlen balesetnek akarja hinni a grófnő halálát, ártatlannak hiszi Hermannt, s könyörög neki, hogy utazzanak el együtt. A fiatalember azonban már csak a kártyára tud gondolni. Nagy vihar tör ki, furcsa zajok hallatszanak, megjelenik Hermann szobájában a grófnő szelleme és elárulja a három nyerő kártyát: hármas, hetes, ász.

2. kép
A hideg téli éjszakában Liza gyötrődve várja szerelmesét a Néva partján. Megérkezik Hermann, aki egy pillanatig a régi szerelemmel fordul a lány felé, de újra úrrá lesz rajta az őrült kártyaszenvedély és elrohan. A lány kétségbeesésében a rianó, jeges folyóba veti magát.

3. kép
Szentpétervár nemesi ifjúsága a kártyateremben játszik. Jeleckij herceg, akivel Liza felbontotta eljegyzését, a játékba fojtja bánatát. Megérkezik Hermann, általános meglepetésre játszani kezd, felteszi a kártyán a hármast és a hetest, és óriási összegeket nyer. Harmadik partira Csekalinszkij már nem akar kiállni, ekkor Jeleckij herceg hívja ki Hermannt. Hermann a várt ász helyett a pikk dámát húzza, s a lapról az öreg grófnő kacsint rá. A fiatalember összeomlik a borzalomtól és lelövi magát. Őrült tudatát a halál váltja meg, s halálában már csak Lizára gondol.

Puskin azonos című elbeszélése alapján a szövegkönyvet írta
Mogyeszt Csajkovszkij

Rendező
Vagyim Milkov

Karmester
Pedro Halffter

Ajánlatunk


Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Ajánló


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!