RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Mulatu Astatke

Mulatu Astatke

Október 30-án a Müpában adja első magyarországi koncertjét a legendás etióp muzsikus, az 1943-as születésű vibrafonos-billentyűs-ütőhangszeres.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. október 30. hétfő, 20:00

Mulatu Astatke „az Ethio-jazz atyja”, akinek hipnotikus kompozícióit hallhattuk a Hervadó virágok című Jim Jarmusch-filmben is - vagy épp mai hiphop előadók (Nas, Kanye West, Cut Chemist, Madlib, Damian Marley) számaiban hangmintaként.

Az Etiópiából tizenévesen mérnöki tanulmányai miatt Nagy-Britanniába érkező, de a hatvanas évek londoni és New York-i jazz színterén inkább profi zenésszé váló - a bostoni Berklee College of Music első afrikai hallgatójaként diplomázó és 1966-ban Afro-Latin Soul, Vol. 1 & Vol. 2 című korai nagylemezeivel feltűnő - Mulatu Astatke a pentaton skálájú etióp népzene, a korabeli jazz és egyéb populáris zenei elemek, latin és afrokaribi ritmusok ötvözésével alakította ki egyedi és máig varázslatos hangzását, mely az 1972-es Mulatu of Ethiopia, vagy, a már Etiópiába visszatérve készített 1974-es Yekatit Ethio Jazz albumon hallható legteljesebb formájában.

A hetvenes évek elején még Duke Ellingtonnal is turnézó etióp zenészről a következő negyedszázadban elfeledkezett a nyugati világ, ám az ezredfordulón a francia Buda Musique kiadó Ethiopiques lemezsorozatának köszönhetően újra felfedezték, neves hiphop-előadók vettek tőle hangmintákat, a Bill Murray főszereplésével készült Hervadó virágok (Broken Flowers) című 2005-ös Jarmusch-filmben már féltucat Mulatu Astatke-szám szerepelt. 2009-ben a Heliocentrics brit pszichedelikus hiphop-jazz-zenakarral (Inspiration Information Vol. 3), 2016-ban pedig az ausztrál Black Jesus Experience-szel rögzített közös lemezt (Cradle Of Humanity), és persze nagy sikerrel turnézik is együttesével: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe hét kísérőzenész, köztük a neves free jazz nagybőgős John Edwards társaságában érkezik.

Ajánlatunk


A történet két szélhámosról szól: Lawrence úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj, egy száműzött uralkodó; Freddy Benson azonban kisstílű. Meséjében szegény, beteg nagymamájának gyűjt könyöradományokat. Kettejük barátsága akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy mindketten a Riviérán kívánnak turistákat kifosztani, és rájönnek, hogy szövetkezve könnyebb. A Steve Martin és Michael Caine játékával fémjelzett film nem véletlenül ihlette meg a „színházcsinálókat”. A fordulatokban gazdag és rendkívül humoros történet kiváló zenével fűszerezve robbant be a Broadwayre, útját azóta is töretlen nevetésorkán, tapsvihar és díjeső övezi.

zenés átirat két részben

Ajánló


2021. június 18-án Gaby Pepito vőlegényével, Brian Laundrie-val útra kelt, hogy valóra váltsák sokak elérhetetlen álmát, és világgá menjenek egy…

Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

Musicalmesék a Budapesti Operettszínházban 4-99 éves korig!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!