RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Giuseppe Verdi: Nabucco

Giuseppe Verdi: Nabucco

A Metropolitan Operából közvetített sorozatunk második vetítése:
Giuseppe Verdi: Nabucco
Nabucco szerepében Plácido Domingo!

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 5. vasárnap, 16:00

I. rész Jeruzsálem
Jeruzsálem, Kr. e. VI. század. A zsidók segítségért imádkoznak Nabucco, a babiloni király ellen, aki megtámadta őket, és lerombolta városukat. Zakariás főpap megnyugtatja őket, hogy az Úr meghallgatja imáikat.
Amint a zsidók elmennek, Izmáel, Jeruzsálem királyának unokaöccse egyedül marad Fenénával,Nabucco lányával, akit a zsidók túszként tartanak fogva. Ők ketten még akkor szerettek egymásba, amikor Izmáel börtönben volt Babilonban. Fenéna segített neki a szökésben, majd követte őt Jeruzsálembe. Váratlanul megjelenik Abigél, Fenéna féltestvére álruhába öltözött babiloni katonák társaságában. Abigél, aki maga is Izmáelbe szerelmes, azt ígéri a neki, hogy megmenti a népét, ha a férfi viszonozza szerelmét, de ő elutasítja. A zsidók kétségbe esve rohannak a templomba. Amikor Nabucco visszatér, Zakariás főpap megfenyegeti, hogy megöli Fenénát. Izmáel lefegyverzi a papot, Fenenát pedig átadja apjának. Nabucco megparancsolja, hogy rombolják le a templomot.

II. rész A hitetlen
Nabucco Fenenát nevezi ki régensnek, amíg ő folytatja háborúját a zsidók ellen. Abigél, aki visszatér a palotába, rábukkan egy írásra, amiből kiderül, hogy ő nem a király gyermeke, szülei rabszolgák voltak. Látja maga előtt, amint Babilont hamarosan Izmáel és Fenéna vezeti, ezért bosszút esküszik ellenük. Baál főpapja azzal a hírrel érkezik, hogy Fenéna elárulta őket, és kiszabadította a börtönből az izraeli katonákat. Felajánlja a trónt Abigélnek, és azt javasolja, terjesszék azt, hogy Nabucco elhunyt egy csatában.
Zakariás meg akarja téríteni a babiloniakat, hogy azok ne hamis isteneket imádjanak. A leviták árulással vádolják Izmáelt, de Zakariás kijelenti, már megbocsátást nyert, hiszen megmentette Fenénát, aki áttért a zsidó hitre. A király halálhírét hozó hírnök figyelmezteti Fenénát, hogy élete veszélyben van. Mielőtt Fenéna elmenekülhetne, megérkezik Baál főpapja és Abigél a babiloniakkal, akik Abigélt nevezik ki uralkodónak. Koronázása közben váratlanul megjelenik Nabucco. Elveszi Abigéltől a koronát, és nemcsak királlyá, de istenné is teszi magát. Ekkor villámcsapás éri, Abigél pedig visszaszerzi tőle a koronát.

III. rész A prófécia
A babiloniak uralkodójukként tisztelik Abigélt. A főpap azt kéri, ölesse meg a zsidókat, de mielőtt Abigél erre parancsot adhatna, megjelenik Nabucco, aki megőrült. Mikor kettesben maradnak, Abigél ráveszi, hogy írja alá a foglyul ejtett izraeliek kivégzési parancsát. Ez Fenéna halálát is jelentené. Nabucco az írást keresi, amiből fény derülhet Abigél származására. Amikor a nő ezt előveszi, darabokra is tépi. Nabucco hiába könyörög Fenéna életéért.
A zsidók hazájuk elveszését siratják az Eufrátesz partján. Zakariás azt ígéri nekik, hogy Isten segítségével kiszabadulnak a fogságból, Babilon pedig el fog pusztulni.

IV. rész The A megtört bálvány
Nabucco, akit Abigél bezárva tart, látja, amint Fenénát és a zsidókat a kivégzésükre viszik. A zsidók istenéhez fohászkodik megbocsátásért, és megfogadja, hogy ő és népe is áttérnek. Amikor elméje kitisztul, felfeszíti az ajtót, majd katonái segítségét kéri, hogy visszaszerezze a trónt és megmentse lányát.
A zsidók kivégzésükre várnak. Fenéna imádkozik, hogy a mennybe kerüljön. Ekkor váratlanul megjelenik Nabucco, és megállítja a kegyetlenséget. Abigél nem tud a bűntudatával élni, ezért megmérgezi magát. Halála előtt a zsidók istenéhez fohászkodik megbocsátásért.
Nabucco bejelenti áttérését, és felszabadítja a zsidókat. Visszaküldi őket szülőhazájukba, hogy újjáépítsék templomukat. A babiloniak és a zsidók együtt dicsőítik az Istent.
Játékidő: kb.3 óra

Vezényel:James Levine
Rendezte:Elijah Moshinsk

Ajánlatunk


félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

A Rumini a mai magyar meseirodalom egyik sztárszerzőjének, Berg Juditnak a legismertebb műve, melyet évről-évre több ezer magyar gyerek olvas kötelező irodalomként az alsó tagozatban.

Ajánló


Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

A Neoton Família az egyik legnépszerűbb magyar popzenei együttes. Angol nevük: Newton Family, ezutóbbi néven jelent meg több lemezük Japánban,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!