RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Electrify vol. 14 // Holly Herndon (US), TBA, Márk Bartha (HU)

Electrify vol. 14 // Holly Herndon (US), TBA, Márk Bartha (HU)

Személyes hangvételű poszthumán popzenei produkció és beatbox hátterű improvizáció – a 14. Electrify középpontjában a hangszerként újraértelmezett emberi hang felfedezése áll.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. november 25. szombat, 20:00

A pályája csúcsán lévő amerikai producer-énekesnő Holly Herndon jövőre megjelenő albumát mutatja be egy kórus kíséretében, míg Bartha Márk szintén új felvételekkel készül a szezon első Electrify estéjére.

Holly Herndon a mai generáció egyik legfontosabb, legambiciózusabb hangja. Művészete könnyedén formál láthatatlan hidat a tánczene, a popzene és az akadémikusabb stílusok között, miközben tartalmilag is komoly felelősséget vállal azzal, hogy olyan vaskos témákat vesz górcső alá, mint például az adatvédelem, az aktivizmus vagy a hatalmiegyensúlyok hiánya. Zenéjének legmeghatározóbb eleme Holly Herndon saját hangja, amit számtalan egyedileg készített effekttel tördel szét és tesz hangszerszerűvé. Dalaiban összetett kompozíciós technikákat használ, ahol a kristálytiszta énekhangokat általában kollázsszerűen elrendezett, precízen megmunkált hangminták kísérik. Az ütemek gyakran megakadnak, a motívumokat felszabdalja vagy egyenesen félbeszakítja egy-egy zaj, zenéje mégis inkább hasonlít egy sűrűn díszített popszámra, mint mondjuk egyik példaképe, Mika Vainio atmoszférikus zenéire. Azonban nem kizárólag az úttörő hangzásának köszönheti, hogy gyakran említik egy mondatban olyan nevekkel, mint Oneohtrix Point Never, Meredith Monk, Laurel Halo, Arca vagy Fka Twigs.

Bemutatkozó albuma, a Movement 2012-ben jelent meg a brooklyni független kiadónál, a RVNG Intl-nél. A kritikai sikereket és a szakma figyelmét már ezzel a nagylemezzel is elnyerte, de az igazi ismertséget a RVNG Intl és a nagy múltú 4AD közös gondozásában megszületett második nagylemeze, a Platform hozta meg. Utóbbi lemezének egyik központi üzenete Holly Herndon párbeszédbe és összefogásba vetett hite jelentette. Emellett a Platform volt az, ahol először fejlesztette igazán tökélyre a személyes hangvételt megütő poszthumán előadói karakter szokatlan és bizsergető összhatását. (Ez időben már a Stanford egyetem doktori hallgatója volt zeneszerzés szakon, turnézott a Radiohead előzenekaraként, előadást tartott a Red Bull Music Academy-n, illetve rendszeresen nyíltak közös kiállításai művésztársaival például a megfigyelés és paranoia témájában.)

Az előrehaladást jelentő párbeszéd jegyében mindig fontos volt számára, hogy inspiráló alkotótársakkal vegye körbe magát és egy multidiszciplináris megközelítést kövessen. Dolgozott együtt zenészekkel (Amnesia Scanner, Jlin, Hieroglyphic Being), írókkal, szobrászokkal, teoretikusokkal, ASMR előadókkal és design stúdiókkal is, így nem meglepő, hogy munkája számtalan akadémiai, esztétikai és technológiai hivatkozási pontot rejt magában.

Fellépése azért is lesz igazán különleges, mert 2018-ban megjelenő nagylemezének anyagát az elsők között hallhatjuk majd a világon. A színpadon Mat Dryhurst és a Colin Self vezette kórus segítségével kel majd életre az erősen effektezett, éteri énekhangokból felépülő monumentális történet, amely a romantikába hajló popzenei struktúráknak egy zsigerében modern és teljességgel kiszámíthatatlan gellert ad. A produkció színházi elemekkel és minimális jelmezekkel is operál, így Holly Herndon fellépése valóban egy összművészeti előadás lesz, amely megmutatja az énekesnő varázslatos és burjánzó művészetének minden oldalát.

Holly Herndon előadását a zeneszerző, elektronikus zenész, sound designer és előadó Bartha Márk vezeti fel. A Budapesten élő szerző vizuális média, színház- és táncelőadások zeneszerzésével foglalkozik. A Pécsi Tudományegyetemen elvégzett Elektronikus Zenei Médiaművész képzés révén a zeneszerzésben mindig is egy kísérletező megközelítést követett, miközben kétszeres Magyar Beat-box bajnokként továbbra is az emberi hanggal való munka érdekli leginkább. Ezek a referenciapontok keverednek szóló fellépésein is, ahol az elektronikus hangszerekkel és az effektezett emberi hanggal egy improvizált elektroakusztikus kompozíció jön létre.

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája.

Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

Ajánló


A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!