RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Bharat Bhushan Goswami - Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXI.

Bharat Bhushan Goswami - Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXI.

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozatában először hallhatjuk a különleges, emberi énekhanghoz hasonló megszólalású vonós hangszert, a sarangit.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. április 29. szombat, 20:00

A sarangi nevű indiai vonós hangszer hangja megdöbbentően hasonlít az emberi hanghoz. Persze nem beszél, de sóhajt, nevet, sír és ami a legfontosabb: énekel. Ezt a különleges, ugyanakkor kihalófélben lévő hangszert szólaltatja meg a színpadon Bharat Bhushan Goswami, aki a legendás Mathura városában született, ahol – az indiai történetírás szerint - Krisna is meglátta a napvilágot. Apja és nagyapja is elismert zenésze volt a híres Radha Rani templomnak. Az éneklés mellett kezdett el játszani a Sarangi nevű, éneklő hangszeren.

Előbb Pandit Kanhaiya Lal tanította, majd a Benares iskola leghíresebb mestere Pt. Hanuman Prasad Mishra fogadott tanítványa lett. Egészen fiatalon az indiai klasszikus zenei rádió (All India Radio) zenészének szegődött, ahol a mai napig a legfoglalkoztatottabb sarangi előadó. Egyedülálló technikai tudásával és az érzelmek egész palettáját bemutatni képes játékstílusával hirdeti ennek az egyedi bélhúros hangszernek a szépségét abban a reményben, hogy a következő generációban is akad, aki továbbviszi ezt az évezredes hagyományt.

Különlegesen tiszta megszólalása miatt azt mondják, hogy Sandeep tablája tényleg beszél. A Benares stílust tanulta 15 éven keresztül mestere, Pandit Ishwar Lal Misra segítségével, de emellett a Farukhabad és az Ajrada stílust is elsajátította.
Pakhawaj játékosként a világhíres Dagar család tagjait kísérte. Emellett számos más indiai ütőhangszeren is játszik, mint pl. dholak, naal, kanjeera, ghatam vagy a morsing, ami leginkább a mi dorombunkra hasonlít.

Ajánló


Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben újra "egymásra találtak" és elhatározták, hogy közös munkába kezdenek, melynek első nyilvános előadása Debrecenben…

Nagymama, lány, unoka. Mindegyik mást akar, mindegyik másként, mással szeretné élni az életét. Teri például szeretője mellett képzeli el a…

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!