RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


A nagy füzet
4

A nagy füzet

A ZKM (Zágrábi Ifjúsági Színház) Ágota Kristóf A nagy füzet című regényének színpadi adaptációját mutatja be Budapesten, a Radnóti Színházban
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. június 1. csütörtök, 19:00

Ágota Kristóf, magyar származású svájci írónő világhírű műve jól ismert Magyarországon. 1988-ban Alberto Moravia-díjjal, 2001-ben Gottfried Keller-díjjal, majd 2005-ben Schiller-díjjal, halála előtt itthon Kossuth-díjjal tüntették ki. A francia kritikusok a XX. század végének egyik legjelentősebb alkotójának tekintik, Becketthez és Ionescohoz hasonlítják. Trilógia című regényét, aminek első része A nagy füzet, negyven nyelvre fordították le, a világ számos országában a kortárs irodalom alapművének számít. A Trilógia több országban kötelező iskolai olvasmány, Magyarországon a 12. évfolyamosoknak ajánlott.

A történet középpontjában egy ikerpár fejlődéstörténete áll, akik a háború idejére egy határ menti faluba kerülnek a nagyanyjukhoz, és a könyörtelen viszonyok között mind a testüket, mind a lelküket meg kell keményíteniük a túléléshez. A regényből Szász János nemzetközi hírű filmet készített, és több magyar nyelvű színpadi adaptáció is született már a mű alapján. Ezért is izgalmas a ZKM budapesti vendégjátéka, mivel a magyar nézők így egy új és friss nézőpontból láthatják a művet – a horvát kultúrából és színházi hagyományból közelítő feldolgozással találkozhatnak.

„Ha a militáns kultúrára gondolunk, amelyben élünk, ahol az empátia az egyik legnagyobb tabu, Edvin Liverić rendezésében A nagy füzet nem pusztán háborús történet, hanem az érzelmek megszűnéséről szóló modell, amely magában hordozza azt a következményt is, hogy maga a létünk válik tökéletesen értelmetlenné.” (Nataša Govedić, Novi list)

„Edvin Liverić egy kiváló és elszánt előadást rendezett, bebizonyítva magáról, hogy nem csak a színészekkel való munkában megbízható, hanem okos és élénk képzeletű díszlettervezőként is remek.” (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

„A nagy füzet egy hatásos, erőteljes és szuggesztív produkció, a háborús tragédiáknak okosan kidolgozott és meggyőzően előadott reprezentációja, miközben a témát nem szokványos nézőpontból mutatja be, hanem egy olyan szemszögből, ami gyakran észrevétlen marad, még akkor is, ha a következmények szörnyűek és hosszú távra szólnak.” (Igor Tretinjak, Vijenac)

„Fontos és sikeres előadás, ami számos aktuális traumáról kinyitja a párbeszédet.” (Bojan Munjin, Novosti)

A zágrábi ZKM nemzetközileg is elismert ifjúsági színház, amely számos európai szervezettel működik együtt, továbbá rendszeresen készítenek külföldi színházakkal közösen koprodukciókat. Egy nyitott és friss hely, amely hasonló irányokba fejlődik és terjeszkedik, mint a Radnóti Színház.

Horvát nyelven, magyar felirattal
Az előadás időtartama: 90 perc

Ikrek: Petar Leventić és Vedran Živolić
Nagymama: Marica Vidušić
Anya: Dora Polić Vitez
Gondnok: Anđela Ramljak
Lelkész, Postás, Suszter, Apa: Danijel Ljuboja
Ápoló, Könyvárus, Tiszt, Rendőr: Dado Ćosić
Tangóharmonikás: Merima Ključo / Krešimir Lulić

Adaptációt készítette, dramaturg: Lana Šarić
Zeneszerző: Merima Ključo
Jelmeztervező: Decker+Kutić
Világítás: Aleksandar Čavlek
Animációk: Mateja Štefinščak
Ügyelő: Milica Kostanić
Nyelvi konzultáns: Đurđa Škavić

Rendező, díszlettervező: Edvin Liverić

 

 

 

Ajánlatunk


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Ajánló


A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!