RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 


Zene.hu
 

Program


Aktuális előadások



A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA – IN MEMORIAM KOCSIS ZOLTÁN
 
GYÖNGYÖSI LEVENTE: III. Divertimento
BARTÓK BÉLA: Divertimento, Sz. 113, BB 118  
***
WEINER LEÓ: Concertino zongorára és zenekarra, op.15  
KODÁLY ZOLTÁN: Fölszállott a páva – változatok magyar népdalra

Balázs János zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Keller András

A magyar hangversenyközönség élénken emlékszik Kocsis Zoltán tiszteletreméltó szokására: születésnapján, május 30-án a nagy művész évtizedeken át jótékonysági koncertet adott. Részben e nemes gesztus emlékére jött létre a magyar klasszikus zene napja, amely a Kocsis által egy életen át szolgált hazai zenekultúrát: a magyar zeneszerzés múltbeli és újabb kiemelkedő alkotásait hivatott népszerűsíteni. Az idei koncerten az új értékeket Gyöngyösi Levente III. divertimentója, a régit Bartók, Weiner és Kodály egy-egy emblematikus alkotása képviseli. A hangverseny karmestere a magyar zenét mindig elkötelezetten tolmácsoló Keller András, Weiner Concertinójának zongoraszólistája Balázs János.

Hangverseny látogatók tízezrei őrzik emlékezetükben azoknak a május 30-i koncerteknek az élményét, amelyeken Kocsis Zoltán gyermekek javát szolgáló jótékony célú produkciókkal ünnepelte születésnapját. A nagy művész távoztával ebből a hagyományból nőtt ki és ezt folytatja részben módosult tartalommal a magyar klasszikus zene napja, amely egyszerre emlékezik Kocsisra, az értékek áldozatkész népszerűsítőjére, és tiszteleg a hazai zenekultúra múlt- és jelenbeli kiemelkedő értékei előtt. A magyar klasszikus zene napján mindig meg kell szólalnia új zenének is, idén a fiatal generációkat Gyöngyösi Levente III. divertimentója képviseli. Vonzó természetességgel kapcsolódik e műhöz Bartók azonos műfajú remeke 1939-ből. Weiner Leó zongorára és zenekarra fogalmazott Concertinója a magyar zene értékes, ám ritkán reflektorfénybe kerülő gyöngyszeme, megérdemli, hogy ez alkalommal Balázs János közreműködésével felhívjuk rá a figyelmet. A program fináléja Kodály Fölszállott a páva című variációsorozata, a 20. századi magyar zene gazdag jelentéstartalmú, emblematikus opusa. Az est karmestere Keller András, aki már sokszor bizonyította a magyar zene értékei iránti elkötelezettségét.

Ajánló


Minden életrajzukban olvasható, hogy Quincy Jones szerint ők „a planéta legmenőbb énekes csókái” (azaz „the baddest vocal cats on the…

Caramel 2024. nyarán is visszatér a Margitszigetre!

Műsoron koncertindulók, komolyzenei átíratok, kortárs hazai és külföldi zeneszerzők fúvószenekarra írt darabjai, könnyűzenei feldolgozások, átíratok.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!